Stieg Larsson: Millennium – Djevojka koja se igrala vatrom

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/millennium-djevojka-koja-se-igrala-vatrom/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Djevojka koja se igrala vatrom” drugi je dio trilogije Millennium. Lisbeth Salander i Mikael Blomkvist ponovno se nalaze u središtu napete, uzbudljive priče, u kojoj sve počinje okrutnim ubojstvom mladog novinara Millenniuma i njegove djevojke koji se bave istraživanjem traffickinga. Svi tragovi upućuju da je zločin počinila Lisbeth Salander jer se na oružju kojim je počinjeno ubojstvo nalaze njeni otisci. Čitava švedska policija i javnost dignu se na noge kako bi pronašle neprilagođenu djevojku sumnjiva ponašanja s podebljim dosjeom iz psihijatrijske klinike. No ta potraga vodi do mračnih, duboko zakopanih tajni koje otkrivaju kako je i zašto okolina odbacila osamljenu krhku genijalku.

Stieg Larsson uspio je napisati nastavak koji je napetiji i kompleksniji od prvog dijela i u njemu iznova na fascinantan način ogoliti skrivene strane društva. Roman “Djevojka koja se igrala vatrom” potvrdio je da je trilogija Millennium istinska književna i nakladnička senzacija koja s pravom ima desetke milijuna fanova.


Stieg Larsson, švedski pisac i novinar, rođen 1954. godine, odrastao je u švedskoj provinciji na sjeveru zemlje. Prve tri knjige iz serije Millennium (Muškarci koji mrze žene, Djevojka koja se igrala vatrom i Kule u zraku) Stieg Larsson dovršio je neposredno prije iznenadne smrti od srčanog udara 9. studenog 2004., na dan Kristalne noći. Te tri knjige postale su svjetski fenomen te najpopularnije i najprodavanije europske knjige posljednjeg desetljeća. Prva knjiga nagrađena je 2005. najprestižnijom nagradom za kriminalističke romane u Skandinaviji Glasnyckel, druga knjiga dobila je 2006. nagradu Švedske akademije za detektivske romane, a trećom knjigom Larsson je ponovno osvojio nagradu Glasnyckel, čime je postao tek drugi autor koji ju je osvojio dva puta.

Eva Gabrielsson, životna partnerica Stiega Larssona s kojom se nikad nije vjenčao, izgubila je pravnu bitku s njegovim ocem i bratom, pa su tako autorska prava na romane, kao i novac koji je zaradio, pripali njegovom ocu i bratu s kojima nije bio blizak. Eva Gabrielsson zadržala je sjećanja i Stiegov laptop u kojem leži nedovršeni četvrti roman o Lisbeth Salander od 200 do 300 stranica te razrađeni sinopsisi za peti i šesti nastavak. Larsson je, prema svjedočenju njegove životne partnerice, planirao napisati ukupno 10 romana.

No, izdavačka kuća odlučila je da nastavak svjetski slavnog serijala “Millennium” napiše priznati suvremeni švedski pisac David Lagercrantz koji, nažalost, nije imao pristup nedovršenim materijalima koje je Larsson ostavio, pa je napisao svoju priču no nastavljajući kontinuitet Larssonovih romana.

 

PREUZIMANJE (nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF   .EPUB    .MOBI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *