Stieg Larsson: Millennium – Muškarci koji mrze žene

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/stieg-larsson-millennium-muskarci-koji-mrze-zene/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Prvi dio iz trilogije Millenium autora Stiega Larssona prodan je u više od 5 milijuna primjeraka, i objavljen u 35 zemalja svijeta. Dvoje glavnih junaka hita “Muškaraci koji mrze žene” i s kojima je Stieg Larsson donio junake za 21. stoljeće su novinar Mikael Blomkvist i mlada hakerica Lisbeth Salander.

Mikael Blomkvist ima besprijekornu karijeru i izuzetnu reputaciju, ujedno je i suvlasnik novina Millennium, te je uvjeren da je njegova dužnost boriti se protiv kriminala velikih korporacija i drugih zla suvremenog društva. Kada bude osuđen za klevetu poznatog biznismena, naći će se na životnoj i poslovnoj prekretnici.

Lisbeth Salander, mršava hakerica fotografske memorije i traumatične prošlosti s instinktom za preživljavanje koji preplaši svakoga tko joj stane na put.

Putevi poznatog novinara i ove misteriozne djevojke se susreću i oni će se suočiti ne samo sa misterijom iz prošlosti već i sa anomalijama suvremenog društvenog poretka, koji dovodi do izražaja najgore ljudske osobine.

Roman “Muškarci koji mrze žene” epska je priča koja se odvija na nekoliko kontinenata, te je inteligentan i dobro napisani roman koji je istodobno saga o serijskim ubojicama, potraga za nestalima i informirani uvid u svjetove velikog kapitala i novinarstva.

Roman je u potpunosti originalan politički i novinarski triler, istodobno intiman i moralan. Unatoč mračnim otkrićima, Stieg Larsson je napisao književnu gozbu s likovima koje nećete tako lako zaboraviti.


Stieg Larsson, švedski pisac i novinar, rođen 1954. godine, odrastao je u švedskoj provinciji na sjeveru zemlje. Prve tri knjige iz serije Millennium (Muškarci koji mrze žene, Djevojka koja se igrala vatrom i Kule u zraku) Stieg Larsson dovršio je neposredno prije iznenadne smrti od srčanog udara 9. studenog 2004., na dan Kristalne noći. Te tri knjige postale su svjetski fenomen te najpopularnije i najprodavanije europske knjige posljednjeg desetljeća. Prva knjiga nagrađena je 2005. najprestižnijom nagradom za kriminalističke romane u Skandinaviji Glasnyckel, druga knjiga dobila je 2006. nagradu Švedske akademije za detektivske romane, a trećom knjigom Larsson je ponovno osvojio nagradu Glasnyckel, čime je postao tek drugi autor koji ju je osvojio dva puta.

Eva Gabrielsson, životna partnerica Stiega Larssona s kojom se nikad nije vjenčao, izgubila je pravnu bitku s njegovim ocem i bratom, pa su tako autorska prava na romane, kao i novac koji je zaradio, pripali njegovom ocu i bratu s kojima nije bio blizak. Eva Gabrielsson zadržala je sjećanja i Stiegov laptop u kojem leži nedovršeni četvrti roman o Lisbeth Salander od 200 do 300 stranica te razrađeni sinopsisi za peti i šesti nastavak. Larsson je, prema svjedočenju njegove životne partnerice, planirao napisati ukupno 10 romana.

No, izdavačka kuća odlučila je da nastavak svjetski slavnog serijala “Millennium” napiše priznati suvremeni švedski pisac David Lagercrantz koji, nažalost, nije imao pristup nedovršenim materijalima koje je Larsson ostavio, pa je napisao svoju priču no nastavljajući kontinuitet Larssonovih romana.

 

PREUZIMANJE (nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF    .EPUB   .MOBI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *