Agatha Christie – N ili M

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/agatha-christie-n-ili-m/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

N ili M - Agatha ChristieU tijeku je Drugi svjetski rat. RAF nastoji odbiti njemačke zračne snage, a Britanija se suočava s još većom prijetnjom koja dolazi od “neprijatelja iznutra” – petokolonaša koji se nalaze na visokim položajima unutar svog društva. Rat, međutim, nije nimalo izmijenio Sans Souci, malo obalno ljetovalište. I dalje je nastanjeno umirovljenim vojnim časnicima, postarijim damama sklonim ogovaranju, bezopasnim ekscentricima, mladim ljubavnim parovima, a tu su i hipohondar i njegova bezlicna žena, mlada majka, izbjeglica iz Njemačke…

Ipak, vjeruje se da se među njima nalaze i špijuni, N i M, muskarac i žena, nacistički plaćenici koji se predstavljaju za obične građane, a zapravo su odgovorni za smrt najboljeg britanskog agenta i imaju vazan zadatak u najavljenoj invaziji na Otok. Sredovječni bračni i špijunski par, Tommy i Tuppence Beresford, od britanske obavještajne službe dobiva zadatak da među tim šarolikim društvom u Sans Souciju otkrije izdajice.

 

Sutradan je iz Škotske uhvatio vlak za Manchester. Trećega dana, vlak ga je dovezao do Leahamptona. Odmah je odsjeo u dogovorenu hotelu i sljedećeg dana počeo razgledavati ostale hotele i privatne smještaje raspitujući se o uvjetima koje nude za duži boravak.

Sans Souci bila je tamnocrvena viktorijanska vila, postavljena na strani brdašca koje ima odličan pogled na more s gornjih prozora. U hodniku se ćutio miris prašine i kuhanja, a tapete su bile istrošene, no za razliku od ostalih zdanja koja je Tommy vidio, ovo je u cjelini bilo jako dobro.

Obavio je razgovor s vlasnicom, gospođom Perennom, u njenu uredu, maloj neurednoj sobi s velikim stolom posve prekriven im papirima.

Gospoda Perenna bila je sredovječna žena koja nije držala puno do svoga izgleda, kovrčave crne kose, blijede šminke i osmijeha koji je pokazivao bijele zube.

Tommy je spomenuo svoju stariju rođakinju, gospođicu Meadowes, koja je odsjela u Sans Souciju prije dvije godine.

Gospođica Perenna se sjetila gospode Meadowes, prijazne starice – možda ne prestare – koja je bilo vrlo aktivna i s izoštrenim smislom za humor.

Tommy se složio. Postojala je, znao je, prava gospođica Meadowes – služba je bila pažljiva oko ovakvih stvari.

A kako je draga gospođica Meadowes?

Tommy joj objasni kako je gospođica Meadoves, nažalost, preminula, a gospođa Perenna na par trenutaka navuče sućutan izraz lica.

No, ubrzo je opet počela govoriti rječito. Imalaje, bila je sigurna, baš sobu koja bi odgovarala gospodinu Meadowesu.

Divan pogled na more. Smatrala je kako je dobro za gospodina Meadowesa da se makne iz Londona. Veoma depresivno mjesto ovih dana.

Još uvijek ne uvlačeći jezik u usta, gospođa Perenna provela je Tommyja kroz kuću, pokazujući mu različite sobe na gornjem katu. Spomenula je tjedno plaćanje. Tommyju se to baš i nije svidjelo, a gospođa Perenna stane mu objašnjavati da su cijene nažalost skočile, na štojoj Tommy procijedi kako je njegov prihod smanjen, a tek porezi i slično…

 

Agatha Christie je najpoznatiji autor kriminalističkih romana u svijetu i najprodavaniji autor uz Shakespearea. Njene knjige prodane su u više od milijardu primjeraka na engleskom jeziku, i više od milijardu primjeraka na 45 drugih svjetskih jezika (do 2003). Primjer njenog uspjeha je prvo mjesto na ljestvici najprodavanijih autora svih vremena u Francuskoj s preko 40 milijuna primjeraka na francuskom (do 2003), gdje joj je najbliži konkurent s oko 22 milijuna primjerka Émile Zola.

Njena predstava Mišolovka (The Mousetrap) drži rekord najdužeg prikazivanja u Londonu. Prvi je put prikazana u Ambassadors Theatreu 25. studenog 1952., a prikazuje se i u 2013. Do sada je odigrano oko 25.000 predstava. I dalje se prikazuje u St. Martin’s Theater, u prosjeku 8 predstava tjedno.

Agatha Christie napisala je preko osamdeset romana i drama, uglavnom detektivskih. U mnogima od njih pojavljuju se njeni najpoznatiji likovi, Hercule Poirot i Miss Marple. Iako se voljela poigravati s konvencijama žanra – jedno od njenih ranijih djela, Ubojstvo Rogera Ackroyda, sadržava potpuni obrat na kraju – uvijek je u knjige postavljala tragove prema kojima su čitatelji mogli i sami otkriti počinitelja.

PREUZIMANJE: nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to🙂

.PDF .EPUB .MOBI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *