Agatha Christie – Trinaest problema

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/agatha-christie-trinaest-problema/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Trinaest problema - Agatha ChristieTrinaest problema (izdat 1933.) je knjiga Agathe Christie koja sadrži trinaest kratkih priča s Miss Marple u glavnoj ulozi.

Šestero ljudi se okupilo jednog utorka navečer u kući Jane Marple. Počela je rasprava o neriješenim zločinima. Nakon što je riješen prvi zločin, nastavljaju se redovna okupljanja utorkom u kući miss Marple, a svaki od gostiju mora pred ostale članove “Kluba” utorkom navečer iznijeti jednu misteriju kojima je svjedočio ili bio sudionikom.

Slučaj mrlja od krvi koje nestaju, lopov koji je počinio svoj zločin dvaput zaredom, poruka na samrtnoj postelji otrovanog muškarca koja je glasila kao “gomila ribe”, čudan slučaj nevidljive oporuke, spiritualist koji je upozorio da “Plava pelargonija” znači smrt…

Dok je svaki od njenih gostiju zbunjen zlokobnošću priča društvo je sklono zaboraviti na svoju postariju domaćicu.

 

Raymond West ispuhnuo je dim i ponovio riječi s nekom vrstom zadovoljstva.

Zadovoljno je pogledao oko sebe. Prostorija je bila starinska, s debelim crnim gredama na stropu i namještena lijepim starinskim namještajem. Razlog odobravajućeg pogleda Raymonda Westa. Po zanimanju je bio pisac i volio je besprijekorni ugođaj. Kuću svoje tetke Jane oduvijek je smatrao savršenim okruženjem za svoju osobnost. Pogledao je prema kaminu ispred kojeg je ona uspravno sjedila u velikom stolcu za ljuljanje.

Gđica Marple nosila je crnu brokatnu haljinu, naboranu u struku. Gornji dio haljine prekrivali su slapovi mechelenske čipke. Nosila je crne čipkaste rukavice odrezane na prstima, a crna čipkasta kapa prekrivala je njenu snježnobijelu kosu.

Plela je nešto bijelo, meko i čupavo. Njene blijedoplave oči, dobroćudne i blage, promatrale su nećaka i njegove goste. Najprije su počivale na samom Raymondu, samosvjesnom i bezbrižnom, zatim na Joyce Lempriere, umjetnici kratko podšišane crne kose i čudnih kestenjastozelenih očiju, zatim na elegantnom Sir Henryju Clitheringu, čovjeku svjetskog iskustva. U sobi se nalazilo još dvoje ljudi, dr. Pender, postariji župnik, i gospodin Petherick, odvjetnik, suhonjavi čovječuljak koji je imao običaj gledati preko svojih naočala, umjesto da gleda kroz njih. Gospođica Marple posvetila je nekoliko trenutaka pažnje svim navedenim ljudima, a onda se uz blag osmijeh na usnama vratila svom pletenju.

Gospodin Petherick suho se nakašljao, što je obično prethodilo njegovim komentarima.

“Što želiš reći, Raymonde? Neriješene zagonetke? Ha – što s njima?”

“Ništa”, rekla je Joyce Lempriere. “Raymondu se samo sviđa kako riječi zvuče kad ih izgovara.”

Raymond West joj je uputio mrk pogled na koji je ona zabacila glavu i nasmijala se.

“On je šarlatan, zar ne, gđice Marple?” zahtijevala je. “To znate, sigurna sam.”

Gđica Marple lagano se osmjehnula, ali nije odgovorila.

“I sam život je neriješena zagonetka”, rekao je župnik tmurno.

Raymond se uspravio i naglo mahnuo cigaretom.

“Nisam tako mislio. Nisam filozofirao”, rekao je. “Mislio sam na gole činjenice, stvari koje su se dogodile i koje nitko nikada nije objasnio.”

“Znam na koju stvar misliš, dragi”, rekla je gđica Marple. “Na primjer gospođa Carruthers je jučer ujutro doživjela neobično iskustvo. Kupila je dvije kile račića u Elliot’su. Bila je u još dvije trgovine, a kad je došla kući, otkrila je kako nema račića. Vratila se u trgovine u kojima je bila, ali račići su jednostavno nestali.

 

Agatha Christie je najpoznatiji autor kriminalističkih romana u svijetu i najprodavaniji autor uz Shakespearea. Njene knjige prodane su u više od milijardu primjeraka na engleskom jeziku, i više od milijardu primjeraka na 45 drugih svjetskih jezika (do 2003). Primjer njenog uspjeha je prvo mjesto na ljestvici najprodavanijih autora svih vremena u Francuskoj s preko 40 milijuna primjeraka na francuskom (do 2003), gdje joj je najbliži konkurent s oko 22 milijuna primjerka Émile Zola.

Njena predstava Mišolovka (The Mousetrap) drži rekord najdužeg prikazivanja u Londonu. Prvi je put prikazana u Ambassadors Theatreu 25. studenog 1952., a prikazuje se i u 2013. Do sada je odigrano oko 25.000 predstava. I dalje se prikazuje u St. Martin’s Theater, u prosjeku 8 predstava tjedno.

Agatha Christie napisala je preko osamdeset romana i drama, uglavnom detektivskih. U mnogima od njih pojavljuju se njeni najpoznatiji likovi, Hercule Poirot i Miss Marple. Iako se voljela poigravati s konvencijama žanra – jedno od njenih ranijih djela, Ubojstvo Rogera Ackroyda, sadržava potpuni obrat na kraju – uvijek je u knjige postavljala tragove prema kojima su čitatelji mogli i sami otkriti počinitelja.

 

PREUZIMANJE: nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF .EPUB .MOBI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *