Agatha Christie – Deset malih crnaca

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/agatha-christie-deset-malih-crnaca/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Deset malih crnaca - Agatha ChristieDeset ljudi. Svaki od njih nešto krije i svaki od njih se nečega plaši… Pozvani su na usamljeno imanje na Indijanskom otoku od strane domaćina koji iznenada po njihovom dolasku nestaje. Na otoku, odsječeni od ostatka svijeta krate svoje vrijeme pričajući jedni s drugima o svojoj prošlosti, iznoseći pri tome i svoje greške i tajne… I jedan po jedan, tajanstveno umiru… Tko je ubojica…?

 

U vagonu prvog razreda u odjeljku za pušače, nedavno umirovljeni sudac Wargrave pušio je polako cigaru i zainteresirano čitao političke vijesti iz Timesa.

Odloživši novine, pogleda kroz prozor. Upravo su prolazili kroz Somerset.

Sat je pokazivao da ima još dva sata vožnje.

Pokušao se sjetiti svega što je u novinama izašlo o Nigger Islandu. Prvo ga je kupio neki američki milijunaš koji, lud za jedrenjem, izgradi na tom otoku suvremenu raskošnu kuću, baš nasuprot devonske obale. Na nesreću, treća žena tog milijunaša nije podnosila more, pa je i kuću i otok vlasnik bio prisiljen prodati. U novinama su izašli razni izazovni oglasi. I tada se pojavi prva sitna vijest da je otok kupio neki gospodin Owen. Tom viješću započela su i prva ogovaranja u trač-rubrikama. Jer Nigger Island zapravo je kupila gospođica Gabrielle Turl, holivudska filmska zvijezda! List Busy Bee tvrdi da će to biti kraljevska rezidencija! Izvjestitelji Lerry Weather načuli su nešto o kupnji otoka za mladog lorda L, u povodu njegova medenog mjeseca, jer napokon je i on popustio Kupidu! Janas je naprosto uvjeren da otok kupuje Admiralitet, i to zato da na njemu izvodi neke vrlo sumnjive pokuse!

Bilo kako bilo, Nigger Island je bio vijest dana!

Sudac Wargrave izvuče iz džepa pismo. Iako je rukopis bio gotovo nečitak, tu i tamo neke su riječi bile napisane neočekivano jasno. Najdraži Lavrence … toliko godina nisam čula ništa o tebi … moraš doći na Nigger Island … najdivnije mjesto … toliko toga ti moram reći … stari dani … veza s prirodom … sunčanje … 12.40 sa Paddingtona … čekam te na Oakbridgeu … i kitnjasti potpis: uvijek tvoja Constance Culmington.

Sudac Wargrave pokušao se sjetiti kada je zapravo zadnji put vidio – Lady Constance Culmington. Ima tome već sedam – možda čak i osam godina.

Tada je putovala u Italiju da bi uživala u suncu i bila istodobno u prirodi i s temperamentnim Talijanima, Kasnije je, kako je čuo, produžila do Sirije, gdje se namjeravala izložiti još jačem suncu i saživiti s prirodom i beduina.

Constance Cumington – ona je upravo tip žene kojoj bi moglo pasti na pamet da kupi otok kao sigurno sklonište, kao bijeg od svakidašnjice kad za to osjeti potrebu. Sudac Wargrave, zadovoljan svojim logičnim razmišljanjem, lagano spusti glavu …

Zaspao je …

 

Agatha Christie je najpoznatiji autor kriminalističkih romana u svijetu i najprodavaniji autor uz Shakespearea. Njene knjige prodane su u više od milijardu primjeraka na engleskom jeziku, i više od milijardu primjeraka na 45 drugih svjetskih jezika (do 2003). Primjer njenog uspjeha je prvo mjesto na ljestvici najprodavanijih autora svih vremena u Francuskoj s preko 40 milijuna primjeraka na francuskom (do 2003), gdje joj je najbliži konkurent s oko 22 milijuna primjerka Émile Zola.

Njena predstava Mišolovka (The Mousetrap) drži rekord najdužeg prikazivanja u Londonu. Prvi je put prikazana u Ambassadors Theatreu 25. studenog 1952., a prikazuje se i u 2013. Do sada je odigrano oko 25.000 predstava. I dalje se prikazuje u St. Martin’s Theater, u prosjeku 8 predstava tjedno.

Agatha Christie napisala je preko osamdeset romana i drama, uglavnom detektivskih. U mnogima od njih pojavljuju se njeni najpoznatiji likovi, Hercule Poirot i Miss Marple. Iako se voljela poigravati s konvencijama žanra – jedno od njenih ranijih djela, Ubojstvo Rogera Ackroyda, sadržava potpuni obrat na kraju – uvijek je u knjige postavljala tragove prema kojima su čitatelji mogli i sami otkriti počinitelja.

 

PREUZIMANJE: nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to🙂

.PDF .EPUB .MOBI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *