Raymond Chandler – Playback

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/raymond-chandler-playback/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

 

Playback (Philip Marlowe, #7) by Raymond Chandler | Goodreads

Raymond Thornton Chandler, američki pisac kriminalističkih priča i romana, s ogromnim utjecajem na razvoj i stil pisanja moderne kriminalističke literature. Njegov junak Philip Marlowe sinonim je za “privatnog detektiva”.

Chandlerove priče i romani pisani su evokacijski, prenoseći nam vrijeme, mjesto i ugođaj Los Angelesa iz 1930-ih i 1940-ih godina. Mjesta su stvarna, iako pod pseudonimima: Bay City je Santa Monica, Gray Lake je Silver Lake, a Idle Valley je sinteza bogate zajednice San Fernando Valley.

Chandler je također i osjećajan kritičar kriminalističke literature, njegov esej “Jednostavna umjetnost ubojstva” (The Simple Art of Murder) je standardna referenca za ovu oblast.

Svi njegovi romani kinematografski su adaptirani.


Kao i većina gradića, i Esmeralda je imala samo jednu veću ulicu, duž koje se blokovi sa trgovinama neosetno pretvaraju u četvrt sa porodičnim kućama. Ali za razliku od većine kalifornijskih mesta, ovde nije bilo lažnih fasada, ružnih oglasnih panoa, restorana za automobiliste, niti bilijar-sala. Prodavnice u toj glavnoj ulici bile su ili stare i skučene, no ne i neukusne, ili pak savremene, sa velikim izlozima i ugodnom neonskom rasvetom. Nisu svi u Esmeraldi bili imućni, niti su se vozili „kadilacima” ili „jaguarima”, ali nesumnjivo da je natprosečna većina stanovnika živela bez većih novčanih teškoća. Još nešto sam zapazio. Ako je u Esmeraldi nešto staro, onda je to uredno održavano i zanimljivo. U drugim sličnim gradićima takve stvari su bile samo otrcane, bez čari.

 

PREUZIMANJE (nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *