Agatha Christie – Smrt dolazi na kraju

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/agatha-christie-smrt-dolazi-na-kraju/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Smrt dolazi na kraju - Agatha ChristieSmrt kao kraj (izdan 1944.) je detektivski roman Agathe Christie. Ovaj roman je neobičan za Agathu Christie iz ovih razloga: Roman nije smješten u XX. stoljeću, nego u 2000. pr. Kr., i nema niti jednog europskog lika.

Egipat. 2000 godina prije nove ere. Ubojstvo prije četiri tisuće godina… Tražeći spokojstvo i utjehu poslje smrti svog muža, Renisen se vraća u kuću svog oca na obali Nila. Ali iza privida mirnog i bogatog doma, vrebaju pohlepa, požuda i mržnja. S dolaskom arogantne prostitutke Nofret, uzavrele porodične strasti vode u ubojstvo…

 

Radnja ovog romana događa se u gradu Tebi, smještenom na zapadnoj obali Nila, u Egiptu oko 2000 god. pr. Kr. I vrijeme i mjesto radnje odabrani su slučajno i nemaju nikakva utjecaja na radnju. Bilo koje drugo mjesto i bilo koje drugo vrijeme poslužili bi jednako dobro: međutim, dogodilo se da je inspiracija za oba lika i radnju proizašla iz dva ili tri staroegipatska pisma iz doba XI. dinastije koja je prije dvadesetak godina pronašla egipatska ekspedicija njujorškog Metropolitanskog muzeja umjetnosti u kamenoj grobnici nasuprot Luxoru i koja je preveo profesor (u to doba još uvijek samo g.) Battiscombe Gunn u muzejskom biltenu.

Čitatelja će možda zanimati da su darovi za ka-službu – svakodnevni dio staroegipatske civilizacije – u načelu u mnogočemu slični srednjovjekovnom običaju zadužbine. Ka-svećeniku oporučno je ostavljana imovina, a od njega se zauzvrat očekivalo održavanje grobnice i prinošenje žrtava kod grobnice na određene praznike tijekom čitave godine za spokoj pokojnikove duše.

Termini „brat” i „sestra” u staroegipatskim tekstovima redovito označavaju pojam„ljubavnik” i mogu se zamijeniti terminima „muž” i „žena”. Povremeno su u tom značenju korišteni i u ovom romanu. Poljoprivredni kalendar starog Egipta, koji se sastoj ao od tri godišnj a doba od koj ih j e svako obuhvaćalo četiri mjeseca u trajanju od trideset dana, uz dodatak pet umetnutih dana na kraju godine, korišten je kao službeni kalendar za 365 dana u godini. Njihova godina obično je počinjala poplavom Nila, koja se po našem računanju vremena događa u trećem tjednu mjeseca srpnja; međutim, nedostatak prijestupne godine kroz stoljeća je doveo do zaostajanja kalendarske godine za sunčevom, uslijed čega je u doba kad se događala naša priča službena Nova godina padala nekih šest mjeseci ranije od početka poljoprivredne godine, tj. u siječnju umjesto u srpnju.

Kako čitatelj ne bi konstantno morao oduzimati tih šest mjeseci, datumi korišteni u ovom romanu kao naslovi poglavlja izrečeni su u skladu s poljoprivrednom godinom, tj. poplava traje od potkraj srpnja do potkraj studenog, zima od potkraj studenog do potkraj ožujka, a ljeto od potkraj ožujka do potkraj srpnja.

 

Agatha Christie je najpoznatiji autor kriminalističkih romana u svijetu i najprodavaniji autor uz Shakespearea. Njene knjige prodane su u više od milijardu primjeraka na engleskom jeziku, i više od milijardu primjeraka na 45 drugih svjetskih jezika (do 2003). Primjer njenog uspjeha je prvo mjesto na ljestvici najprodavanijih autora svih vremena u Francuskoj s preko 40 milijuna primjeraka na francuskom (do 2003), gdje joj je najbliži konkurent s oko 22 milijuna primjerka Émile Zola.

Njena predstava Mišolovka (The Mousetrap) drži rekord najdužeg prikazivanja u Londonu. Prvi je put prikazana u Ambassadors Theatreu 25. studenog 1952., a prikazuje se i u 2013. Do sada je odigrano oko 25.000 predstava. I dalje se prikazuje u St. Martin’s Theater, u prosjeku 8 predstava tjedno.

Agatha Christie napisala je preko osamdeset romana i drama, uglavnom detektivskih. U mnogima od njih pojavljuju se njeni najpoznatiji likovi, Hercule Poirot i Miss Marple. Iako se voljela poigravati s konvencijama žanra – jedno od njenih ranijih djela, Ubojstvo Rogera Ackroyda, sadržava potpuni obrat na kraju – uvijek je u knjige postavljala tragove prema kojima su čitatelji mogli i sami otkriti počinitelja.

 

PREUZIMANJE: nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF .EPUB .MOBI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *