Agatha Christie – Šifra Nemesis

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/agatha-christie-sifra-nemesis/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Sifra Nemesis - Agatha Christie

Miss Marple prima pismo od Mr. Rafiela, koga je upoznala na jednom od svojih putovanja. U pismu, on joj ostavlja instrukcije da istraži zločin poslije njegove smrti. Jedini problem je u tome što joj nije rekao tko je umiješan u ubojstvo, niti kada ni gdje se odigralo. Ali Miss Marple u svakom slučaju rješava i ovu misteriju.

Agatha Christie je u ovom romanu gospođici Marple, sada vec u godinama i pomalo senilnoj, namijenila kao slučaj rješavanje misterije o kojoj ne zna apsolutno nista, čak ni da li zločin uopće i postoji. Tako nešto mogla je samo ona zamisliti i da priču izvede tako da je naša stara gospođica zaista i riješi.

Naime, gospođica Marple bila je suočena sa hirom svog starog prijatelja, koji joj poslijee svoje smrti u nasljedstvo ostavlja pozamašnu svotu novca, ali ima i jedan zahtjev – od nje traži da istraži jedan zločin, ali joj ne govori ništa više, ni kakav zločin je u pitanju, ni da li je neko ubijen, ni tko je optužen, ni gdje, ni kada je zločin izvršen… On u pismu koje su joj dali njegovi advokati, od nje traži samo da slijedi upute koje ce dobiti ako prihvati zadatak… Njena prirodna radoznalost natjerat će je da prihvati ove neobične uvjete…

 

Gospođica Jane Marple imala je običaj da poslije podne prelista druge od novina koje je primala, jer je primala po dvoje svakog jutra. Prve bi pročitala ujutro, uz prvi čaj, ako bi bile dostavljene na vrijeme, naravno. Dječak koji je raznosio štampu odnosio se prema vremenu s priličnim nemarom. Osim toga, bilo je dana kada je štampu raznosio ili neki novi dječak ili dječak koji je zamjenjivao prvog, a svaki od njih imao je svoje nazore o pravcima i redoslijedu pri dostavljanju štampe.

Možda su na taj način razbijali monotoniju tog posla. Uostalom, zakašnjenje je ljutilo pretplatnike koji su navikli da rano čitaju novine i tako progutaju sočnije novosti i članke prije nego što krenu na autobus, vlak ili drugo sredstvo za prevoz na posao, dok su starije gospode i dame srednjih godina koje su mirno živjele u St. Mary Meadu obično više voljele da nađu novine na stolu uz doručak.

Tog dana, gospođica Marple pročitala je naslovnu stranu i još par rubrika u novinama koje je nazivala »Dnevna svaštara«, pomalo ironično aludirajući na činjenicu da su te novine, Dnevni vjesnik, koje su nedavno promijenile vlasnika, na veliko nezadovoljstvo i njezino i njezinih prijatelja, sad donosile članke o muškom odijevanju, ženskoj modi, srčanim oboljenjima, kvizove za djecu i pisma čitateljica, uspješno izbjegavajući objavljivanje svih pravih vijesti osim na naslovnoj strani ili u nekom zabačenom uglu gdje je bilo malo vjerojatno da će ih netko pronaći.

 

Agatha Christie je najpoznatiji autor kriminalističkih romana u svijetu i najprodavaniji autor uz Shakespearea. Njene knjige prodane su u više od milijardu primjeraka na engleskom jeziku, i više od milijardu primjeraka na 45 drugih svjetskih jezika (do 2003). Primjer njenog uspjeha je prvo mjesto na ljestvici najprodavanijih autora svih vremena u Francuskoj s preko 40 milijuna primjeraka na francuskom (do 2003), gdje joj je najbliži konkurent s oko 22 milijuna primjerka Émile Zola.

Njena predstava Mišolovka (The Mousetrap) drži rekord najdužeg prikazivanja u Londonu. Prvi je put prikazana u Ambassadors Theatreu 25. studenog 1952., a prikazuje se i u 2013. Do sada je odigrano oko 25.000 predstava. I dalje se prikazuje u St. Martin’s Theater, u prosjeku 8 predstava tjedno.

Agatha Christie napisala je preko osamdeset romana i drama, uglavnom detektivskih. U mnogima od njih pojavljuju se njeni najpoznatiji likovi, Hercule Poirot i Miss Marple. Iako se voljela poigravati s konvencijama žanra – jedno od njenih ranijih djela, Ubojstvo Rogera Ackroyda, sadržava potpuni obrat na kraju – uvijek je u knjige postavljala tragove prema kojima su čitatelji mogli i sami otkriti počinitelja.

PREUZIMANJE: nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF .EPUB  .MOBI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *