H. P. Lovecraft – Planine ludila [pdf] [epub]

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/h-p-lovecraft-planine-ludila-pdf-epub/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Howard Phillips Lovecraft rođen je 20. kolovoza 1890. u Providenceu, na Rhode Islandu. Kada mu je bilo tri godine izgubio je oca. Trgovački putnik po zanimanju. Winfield Seott Lovecraft doživio je slom živaca, i potom skončao u umobolnici gdje je i umro nakon pet godina od neurosifilisa.

Najranije oduševljenje literaturom, Lovecraft pronalazi u djelu Arabia Nights na temelju kojega će nastati njegov pseudonim Abdul Alhazred, kojem se pripisuje autorstvo mitskog djela Necronomicon. Vrlo rano budi mu se zanimanje za grčku mitologiju kao i za gotičku priču. Bolujući od depresije i psiholoških poremećaja, Lovecraft će često izostajati iz škole, a sve će se više zanimati za kemiju i astronomiju. Smrću djeda, obitelj gubi posjed te upada u financijsko poteškoće. Izgubivši iznenada djetinjstvo, Lovecraft često pomišlja na samoubojstvo. Pred maturu, 1908. godine, mladi Lovecraft doživljava slom živaca i time prekida školovanje ostavši bez završne diplome, što će mu onemogućiti daljnju naobrazbu. Slijedi razdoblje krize u kojem će sve do 1913. godine život provesti zatvoren u stanu uz nezdravo blizak, gotovo patološki odnos s majkom. Postavši članom United Amateur Press Associaliona, vratit će mu se životna energija za stvaranjem.

Većina njegovih kratkih priča bit će tiskana u pulp časopisu Weired Tales, časopisu zastrašujućih, nadnaravnih, zagrobnih pa i opscenih priča. Od tada pa sve do njegove smrti, 10. ožujka 1937., kada umire u 46. godini života od raka crijeva, Lovecraft neće prestati pisati, premda mu za života neće biti tiskana niti jedna samostalna knjiga.

H. P. Lovecraft je iza sebe ostavio pozamašan opus kratkih priča koje stapaju stravu i fantastiku (The Tomb, The Alkemist, The Dream Quesl ofUnknown Kadath …), dva kratka romana Planine ludila i Slučaj Charlesa Dextera Warda te 1922 poetska i esejistička ostvarenja.

Iz Lovecraftove bogate korespodencije s prijateljima i suradnicima uočava se njegovo poimanje straha, onoga što nastaje na granici stapanja uspomena, iskustva, doživljenoga i mašte, uobrazilje ili imaginarnog. Lovecraftovo poimanje strave neka je vrsta kognitivne strave, strave koja se rađa saznanjem o onome što nam ruši dotadašnju sliku realiteta.


Roman Planine ludila, “Cthulhoidna” je pripovijest o ekspediciji u potrazi za nepoznatim, neotkrivenim prostranstvima Antarktika. Lovecraft nije stvorio samo pripovijest već nas je suočio sa stvaranjem novoga, nepoznatog nam svijeta. Njegove likove, likove što okružuju naratora, ljude od knjiga, ili pak znanstvene novake ili umjetnike, ne plaši novo i neotkriveno, već naprotiv, Lovecraft im je usadio freudovsku tezu straha, “tajanstveno u stvari nije ništa novo ili strano, već nešto blisko i odavno ustaljeno u svijesti, koje se od nje otuđuje jedino procesom zatomljivanja.” Stavivši na kušnju njihovu znanstvenu “religioznost” spram svjetova i bića što ruše ideološke temelje, oni gube prisebnost duha te poniru u ludost. Strah od poremećaja duha, ludosti, cijena je svih onih koji su se uputili Lovecraftovim svijetom fantastike. Lovccraftovi svjetovi, kao i njegove priče, egzistiraju neovisni jedni o drugima, dijeleći jedinstvo poetičnosti, strave te mitske podloge.

Ekspedicija na Južni pol u tajanstvenim, ledom okovanim prostranstvima neispitanog kontinenta otkriva ogromne planine, i u njihovom podnožju nalazi čudnovate fosile neobjašnjivog podrijetla. Nakon užasne oluje, ostatak ekspedicije nalazi opustošen logor i neke nepojmljivo jezive stvari … Dvojica članova ekspedicije, koji su nakon toga preletjeli neispitane planine, vraćaju se nakon neobjašnjivo mnogo vremena i odbijaju reći što su s one strane vidjeli; jedan od njih je duboko potresen, a drugi mora biti smješten u umobolnicu zbog sloma živaca.
Ovo je priča o tome što su oni tamo vidjeli; o užasnim tajnama, stvarima starijim od čovječanstva, i nečim što bi svačiji um poremetilo – nečim što se krije u Planinama ludila.

 

PREUZIMANJE (nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF   .EPUB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *