Joe Abercrombie – Poslužiti hladno

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/joe-abercrombie-posluziti-hladno/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Posluziti hladno - Joe Abercrombie„Prokleta ta tvoja skromnost. Benna je odigrao svoju ulogu, kao i naš dragi prijatelj general Ganmark, i Vjerni, ali nitko ne može poreći da je to tvoje djelo. Tvoja predanost, tvoja usredotočenost, tvoja brzina kada treba djelovati! Dobit ćeš veliki trijumf, baš kao junaci drevnoga Aulcusa. Jahat ćeš ulicama Talinsa i moj će te narod zasipavati cvjetnim laticama u čast tvojih brojnih pobjeda.” Benna se cerio, ali Monza mu se nije mogla pridružiti. Nikad nije bila ljubitelj zahvala. „Tebi će glasnije klicati, rekao bih, nego što će ikada klicati mojim sinovima. Klicat će glasnije nego što čak i meni kliču, svojem zakonitom vladaru kojemu toliko duguju.” Činilo se da je Orsov osmijeh iščeznuo i lice mu je bez njega izgledalo umorno, tužno i iscrpljeno. „Klicat će, zapravo, i malo preglasno za moj ukus.”

Krajičkom oka ona ugleda jedva primjetnu kretnju, dovoljno da refleksom podigne ruku.
Žica napeto zacvrči oko nje, naglo je potegne pod bradu i privine joj se tako čvrsto uz vrat da ju je počela gušiti.
Benna zakorači naprijed. „Mon–” Metal bljesne kad ga je princ Ario ubo u vrat. Promaši mu grlo i pogodi ga tik ispod uha.
Orso oprezno odstupi kad je krv poprskala pločice crvenilom. Foscar zine, a čaša vina mu padne iz ruke i rasprsne se na podu.
Monza pokuša vrisnuti, ali samo zagrgolji kroz napola zatvoren dušnik i ispusti zvuk nalik na skvičanje svinje. Slobodnom rukom krene tražiti držak bodeža, ali netko je uhvati za zapešće i čvrsto ga stisne. Vjerni Carpi, privijen čvrsto uz njezin lijevi bok.
„Oprosti”, promrmlja joj u uho, izvuče joj mač iz korica i odbaci ga po podu do drugog kraja prostorije.
Benna zatetura, grgljajući crvenu slinu, jedne ruke privijene uz bočnu stranu lica, dok mu je crna krv curila između bijelih prstiju. Drugom rukom pipao je za mačem dok ga je Ario gledao, ukipljen. Uspio je nespretno izvući lakat sječiva prije nego što je general Ganmark prišao i probo ga, glatko i precizno – jedanput, dvaput, triput. Uska oštrica klizila je u Bennino tijelo i iz njega, i čuo se jedino tihi dah iz njegovih razjapljenih usta. Krv je štrcala po podu u dugačkim prugama i počela u tamnim krugovima curiti u njegovu bijelu košulju. On zaglavinja naprijed, poplete se o vlastite noge i tresne na pod, a napola izvučen mač zastruže po mramoru ispod njega.
Monza se upinjala tako da joj je svaki mišić u tijelu drhtao, ali u tom je stisku bila nemoćna kao muha u medu. Čula je Gobbu kako joj stenje u uho od napora, bockajući je čekinjavim licem po obrazu, toplim tijelom naslonjen na njezina leđa. Osjetila je kako joj se žica polako urezuje sa strane u vrat, duboko u brid dlana, čvrsto prikovanog uz vrat. Osjeti kako joj krv teče niz podlakticu i u ovratnik košulje.
Jedna Bennina ruka počne puzati po podu, sežući prema njoj. On se pridigne nekoliko centimetara i žile mu poiskaču iz vrata. Ganmark se nagne naprijed i mirno ga s leđa probode kroz srce. Benna na trenutak zadrhti, a onda klone i umiri se, obraza razmrljanih crvenom. Tamna krv polako se počne šuljati ispod njega, prateći put po fugama između pločica.

„Eto.” Ganmark se nagne i obriše mač u leđa Bennine košulje. „To je to.” Mauthis je gledao i mrštio se. Lagano zbunjen, lagano razdražen, s laganom primjesom dosade. Kao da proučava niz brojki čiji iznosi ne odgovaraju računu.
Orso pokaže prema tijelu. „Riješi se toga, Ario.”
„Ja?” Princ zgađeno iskrivi usnu.
„Da, ti. A ti mu pomozi, Foscare. Vas dvojica morate naučiti što je sve potrebno da bi naša obitelj ostala moćna.”
„Ne!” Foscar zatetura natraške. „Ne želim sudjelovati u ovome!” Okrene se i pojuri iz sobe, pljuskajući čizmama po mramornom podu.

„Taj momak je mek kao sirup”, promrmlja Orso njegovim leđima. „Ganmark, ti mu pomozi.”
Monzine izbuljene oči pratile su ih dok su izvlačili Bennino truplo kroz vrata na terasu; Ganmark mrk i oprezan na jednoj strani, Ario psujući kad je gadljivo primio jednu čizmu, dok je druga mrljala crveni trag za njima. Prebace Bennu na balustradu i zakotrljaju ga preko. I on nestane samo tako.
„Au!” zacvili Ario mašući jednom rukom. „Kvragu! Ogrebao si me!” Ganmark se zapilji u njega.
„Ispričavam se, Vaša Visosti. Umorstvo zna biti bolan posao.” Princ se ogleda oko sebe u potrazi za nečime u što će obrisati krvave ruke. Posegne za raskošnim zavjesama pokraj prozora.
„Ne tamo!” otrese se Orso. „To je kantička svila, pedeset kantara po komadu!”
„Gdje onda?” „Nađi nešto drugo, ili neka ostanu crvene! Ponekad se pitam je li tvoja majka rekla istinu o tome tko ti je otac, momče.” Ario nadureno obriše ruke u prednjicu košulje, dok je Monza zurila, lica užarenog od nedostatka zraka. Orso joj se namršti, zamagljena crna figura kroz suze u njezinim očima i kosu isprepletenu preko lica.
„Još uvijek je živa? Što to izvodiš, Gobba?”
„Jebena žica joj je zapela za ruku”, procijedi tjelesni čuvar. „Nađi onda neki drugi način da je dokrajčiš, blesane.”
„Ja ću.” Vjerni izvuče bodež iz njezina pojasa, dok joj je drugom rukom još uvijek čvrsto držao zapešće uz tijelo. „Stvarno mi je žao.”
„Daj već jednom!” progunđa Gobba. Nož poleti natrag, oštrica bljesne u zraci svjetlosti. Monza nagazi Gobbinu nogu svom snagom koja joj je još preostala. Čuvar zastenje, popusti stisak na žici i ona je odmakne od vrata, zareži, svom snagom se uvije kad je Carpi zario bodež prema njoj. Oštrica dobrano promaši cilj i klizne joj ispod donjeg rebra. Hladan metal, ali njoj se činio užarenim, poput linije vatre koja joj je sezala od trbuha do leđa. Proklizi ravno kroz nju i vršak ubode Gobbu u trbuh.
„Gah!” Ispusti žicu i Monza usiše zrak, luđački zavrišti i raspali ga laktom tako da je zateturao. Vjernoga je uhvatila nespremnog dok je šeprtljavo pokušavao izvući nož iz nje i sad mu padne i otkotrlja se po podu. Ona ga udari nogom, promaši mu prepone i pogodi ga u kuk tako da se presavinuo. Posegne za bodežom za pojasom, izvuče ga iz korica, ali porezana ruka bila joj je nespretna pa joj je uhvatio zapešće prije nego što je uspjela zariti oštricu u njega. Hrvali su se oko bodeža, iskešenih zubi, dahćući slinu jedan drugome u lice, teturajući amo-tamo, ruku ljepljivih od njezine krvi.

„Ubijte je!”

PREUZIMANJE (nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF .EPUB .MOBI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *