H. P. Lovecraft – Kroz dveri snova [pdf]

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/h-p-lovecraft-kroz-dveri-snova-pdf/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Howard Phillips Lovecraft rođen je 20. kolovoza 1890. u Providenceu, na Rhode Islandu. Kada mu je bilo tri godine izgubio je oca. Trgovački putnik po zanimanju. Winfield Seott Lovecraft doživio je slom živaca, i potom skončao u umobolnici gdje je i umro nakon pet godina od neurosifilisa.

Najranije oduševljenje literaturom, Lovecraft pronalazi u djelu Arabia Nights na temelju kojega će nastati njegov pseudonim Abdul Alhazred, kojem se pripisuje autorstvo mitskog djela Necronomicon. Vrlo rano budi mu se zanimanje za grčku mitologiju kao i za gotičku priču. Bolujući od depresije i psiholoških poremećaja, Lovecraft će često izostajati iz škole, a sve će se više zanimati za kemiju i astronomiju. Smrću djeda, obitelj gubi posjed te upada u financijsko poteškoće. Izgubivši iznenada djetinjstvo, Lovecraft često pomišlja na samoubojstvo. Pred maturu, 1908. godine, mladi Lovecraft doživljava slom živaca i time prekida školovanje ostavši bez završne diplome, što će mu onemogućiti daljnju naobrazbu. Slijedi razdoblje krize u kojem će sve do 1913. godine život provesti zatvoren u stanu uz nezdravo blizak, gotovo patološki odnos s majkom. Postavši članom United Amateur Press Associaliona, vratit će mu se životna energija za stvaranjem.

Većina njegovih kratkih priča bit će tiskana u pulp časopisu Weired Tales, časopisu zastrašujućih, nadnaravnih, zagrobnih pa i opscenih priča. Od tada pa sve do njegove smrti, 10. ožujka 1937., kada umire u 46. godini života od raka crijeva, Lovecraft neće prestati pisati, premda mu za života neće biti tiskana niti jedna samostalna knjiga.

H. P. Lovecraft je iza sebe ostavio pozamašan opus kratkih priča koje stapaju stravu i fantastiku (The Tomb, The Alkemist, The Dream Quesl ofUnknown Kadath …), dva kratka romana Planine ludila i Slučaj Charlesa Dextera Warda te 1922 poetska i esejistička ostvarenja.

Iz Lovecraftove bogate korespodencije s prijateljima i suradnicima uočava se njegovo poimanje straha, onoga što nastaje na granici stapanja uspomena, iskustva, doživljenoga i mašte, uobrazilje ili imaginarnog. Lovecraftovo poimanje strave neka je vrsta kognitivne strave, strave koja se rađa saznanjem o onome što nam ruši dotadašnju sliku realiteta.


U zbirci Kroz dveri snova vrškom svoga pera, velikan američkog horora nas nosi kroz nevidljive svjetove u susret demonima sna. Zbir ponajboljih kratkih jezivih priča, koje čine dobar dio Lovecraftovog Ciklusa snova, odvest će vas kroz dojmljive vizije strave na putovanje u njemu najdraže predjele podsvjesnog – noćne more. Jer ponekad san prestaje biti samo san; katkad je prolaz u jedan drugi, posve stvaran svijet.

 

PREUZIMANJE (nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *