H. P. Lovecraft – Dagon i druge priče [epub]

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/h-p-lovecraft-dagon-i-druge-price-epub/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Howard Phillips Lovecraft rođen je 20. kolovoza 1890. u Providenceu, na Rhode Islandu. Kada mu je bilo tri godine izgubio je oca. Trgovački putnik po zanimanju. Winfield Seott Lovecraft doživio je slom živaca, i potom skončao u umobolnici gdje je i umro nakon pet godina od neurosifilisa.

Najranije oduševljenje literaturom, Lovecraft pronalazi u djelu Arabia Nights na temelju kojega će nastati njegov pseudonim Abdul Alhazred, kojem se pripisuje autorstvo mitskog djela Necronomicon. Vrlo rano budi mu se zanimanje za grčku mitologiju kao i za gotičku priču. Bolujući od depresije i psiholoških poremećaja, Lovecraft će često izostajati iz škole, a sve će se više zanimati za kemiju i astronomiju. Smrću djeda, obitelj gubi posjed te upada u financijsko poteškoće. Izgubivši iznenada djetinjstvo, Lovecraft često pomišlja na samoubojstvo. Pred maturu, 1908. godine, mladi Lovecraft doživljava slom živaca i time prekida školovanje ostavši bez završne diplome, što će mu onemogućiti daljnju naobrazbu. Slijedi razdoblje krize u kojem će sve do 1913. godine život provesti zatvoren u stanu uz nezdravo blizak, gotovo patološki odnos s majkom. Postavši članom United Amateur Press Associaliona, vratit će mu se životna energija za stvaranjem.

Većina njegovih kratkih priča bit će tiskana u pulp časopisu Weired Tales, časopisu zastrašujućih, nadnaravnih, zagrobnih pa i opscenih priča. Od tada pa sve do njegove smrti, 10. ožujka 1937., kada umire u 46. godini života od raka crijeva, Lovecraft neće prestati pisati, premda mu za života neće biti tiskana niti jedna samostalna knjiga.

H. P. Lovecraft je iza sebe ostavio pozamašan opus kratkih priča koje stapaju stravu i fantastiku (The Tomb, The Alkemist, The Dream Quesl of Unknown Kadath …), dva kratka romana Planine ludila i Slučaj Charlesa Dextera Warda te 1922 poetska i esejistička ostvarenja.

Iz Lovecraftove bogate korespodencije s prijateljima i suradnicima uočava se njegovo poimanje straha, onoga što nastaje na granici stapanja uspomena, iskustva, doživljenoga i mašte, uobrazilje ili imaginarnog. Lovecraftovo poimanje strave neka je vrsta kognitivne strave, strave koja se rađa saznanjem o onome što nam ruši dotadašnju sliku realiteta.


Od autora o Dagon i druge priče:

Pišem ovo uz znatan mentalni napor budući da od noćas mene više biti neće. Bez prebijene pare, i pri kraju sa zalihama lijeka koji, samo on, čini život podnošljivim, mučenje više podnositi ne mogu. Bacit ću se s ove mansarde dolje na prljavu ulicu. Nemojte misliti, zbog moje ovisnosti o morfiju, da sam ja neka slabotinja ili degenerik. Kada pročitate ove na brzinu naškrabane stranice možda budete pogodili, iako nikad u potpunosti shvatiti nećete, zašto ja moram imati zaborav smrti. Bilo je to najednom od najotvorenijih i najmanje prometnih dijelova širokoga Pacifika kada je teret čiji sam ja bio nadzornik pao u ruke njemačkoga razarača. Veliki je rat tada bio na samome svojemu početku, a oceanske sile Huna ne bijahu se potpuno srozale na dno, tako da je naše plovilo postalo legitimni plijen, dok smo mi, njegova posada, kao ratni zatvorenici bili tretirani sa svim poštenjem i brigom. Tako je liberalna, zaista, bila disciplina naših tamničara da sam ja uspio pobjeći, sam u malom čamcu s vodom i zalihama za dosta vremena.


Knjiga priča američkog pisca horora koji je već u ranoj dobi počeo pisati članke, pjesme i priče. Danas su njegova djela prevedena i objavljena na dvadesetak jezika, a njegova popularnost među ljubiteljima žanra vidljiva je i u postojanju mnogih pjesama, bendova, albuma, filmova inspiriranih Lovecraftom. Vještinom pripovijedanja, ekscentričnošću i mitologijom, autor i u ovoj knjizi u svakoj od jedanaest priča predstavlja likove opterećene slabostima i strahovima te lucidne i nepredvidljive situacije.

 

 

PREUZIMANJE (nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.EPUB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *