George R. R. Martin – Oluja mačeva [pdf] [epub]

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/george-r-r-martin-oluja-maceva-pdf-epub/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Oluja mačeva

Dok vojske samoproglašenih kraljeva pustoše već poharanom zemljom, sa Sjevera se sprema seoba naroda. Zima dolazi, ali čini se da nitko osim Jona nije svijestan opasnosti koja stiže na tragu horde Divljaka. Ali, je li Jon svjestan opasnosti koju za njega nosi crvenokosa Ygritte? Zmajevi mlade Daenerys stasat će kroz niz bitaka na dalekom Jugu, dok mlada kraljica stvara novu vojsku za svoj trijumfalni povratak u Zapadne zemlje. No prije toga, kao što proročanstvo kaže, tri će puta biti izdana, samo od koga? Na patuljasta pleća Tyriona Lannistera past će cjelokupna obrana Kraljeva Grudobrana pred naletom flote kralja Stannisa. Sve njegovo lukavstvo neće mu biti dovoljno da predvidi čija to, naoko prijateljska, ruka skriva bodež.

Desetogodišnja princeza Arya iskusit će život na dnu, neprestano u bijegu, okružena neprijateljima, sve dok ne spozna snagu čarobnih riječi valar morgulis.

Jaime Lannister usnut će čudan san i prvi put u životu preispitati svoje postupke. Je li moguće da će najbolji mačevalac Sedam kraljevina u svom srcu pronaći trunku milosti? Prateći sudbine dviju suprotstavljenih obitelji, Starkovih i Lannisterovih, George R. R. Martin će u Oluji mačeva, trećem dijelu svog ciklusa Pjesma Vatre i Leda, postupno razotkriti razmjere čudovišne zavjere koja je pokrenula kotač zamašnjak svih katastrofa. Kao i u dva prethodna romana, Igra prijestolja i Sraz kraljeva, radnja se odvija gledana očima mnogih likova, od kojih će neki poginuti, a neki iznenada uskrsnuti tamo gdje ih najmanje očekujete. Martin je suvereni gospodar radnje i vodi čitatelje stazama kojima nikada nisu kročili. U ovom ratu iznenadnih obrata sva sredstva su dopuštena, nitko od likova nije siguran, a pogaðanje što će biti dalje potpuno je uzaludan posao. Oluja mačeva, treći dio sage Pjesma Leda i Vatre, dobit će svoj nastavak u dugo iščekivanom četvrtom dijelu Gozba vrana.

 

Dan je bio siv i okrutno hladan, a psi nisu mogli nanjušiti trag.

Krupna crna kučka jednom je onjušila medvjeđe tragove, ustuknula i kukavno se odšuljala natrag prema čoporu s repom među nogama. Psi su se zajedno nesretno šćućurili na obali rijeke dok ih je vjetar pokušavao ujesti. I Chett ga je osjetio, kako grize kroz slojeve crne vune i uškrobljene kože.Bilo je prokleto prehladno za čovjeka ili zvijer, ali što je – tu je. Usta mu se iskrive, gotovo je mogao osjetiti prišteve koji su mu pokrivali obraze i vrat kako postaju crveni i upaljeni. Trebao sam ostati pod zaštitom Zida, brinuć se za proklete gavrane i ložeć vatru za starog meštra Aemona. Kopile Jon Snow bio je onaj koji mu je sve to oduzeo, on i njegov debeli prijatelj Sam Tarly. Njihovom je krivnjom bio ovdje, smrzavajući svoja prokleta jaja s čoporom pasa duboko u ukletoj šumi.

“Sedam pakala.” Snažno trgne uzicama kako bi privukao pozornost pasa. “Tražite, vi prokletnici. Ono je medvjeđi otisak. Želite li štogod mesa ili ne? Nađite!” Ali psi se samo šćućure još bliže, cvileći. Chett zapucketa svojim kratkim bičem nad njihovim glavama, a crna kučka zareži na nj. “Pseće meso bilo bi podjednako ukusno kao medvjeđe”, upozori je on, dok mu se dah ledio sa svakom riječju.

Lark Sestranin stajao je ruku prekriženih na prsima i šaka zaturenih ispod pazuha.Nosio je crne vunene rukavice, ali se uvijek tužio da su mu prsti smrznuti. “Prokleto je hladno za lov”, reče. “Jebeš medvjeda, nije vrijedan da se zbog njega smrzavamo.”

“Ne možemo se vratit praznih ruku, Lark”, zagrmi Mali Paul kroz smeđu kosu koja mu je pokrivala veći dio lica. “Vrhovnom zapovjedniku to se ne bi svidjelo.” Bilo je leda ispod spljoštenog tubastog nosa krupnog čovjeka, gdje mu se slina zaledila. Golema šaka u debeloj krznenoj rukavici čvrsto se ovijala oko drška koplja.

“Jebeš i Starog Medvjeda”, reče Sestranin, mršav čovjek oštrih crta lica i nervoznih očiju. “Mormont će umrijet prije zore, sjećaš se? Koga briga što se njemu sviđa?”

Mali Paul zatrepće svojim crnim sitnim očima. Možda je zaista zaboravio, pomisli Chett; bio je dovoljno glup da zaboravi gotovo sve. “Zašto moramo ubit Starog Medvjeda? Zašto jednostavno ne odemo i ne pustimo ga na miru?”

“Misliš da bi on nas pustio na miru?” uzvrati Lark. “On bi nas progonio. Želiš da te progone, ti golema budalo?”

“Ne”, reče Mali Paul. “Ne želim to. Ne želim.”

“Onda ćeš ga ubit?” upita Lark.

“Da.” Krupni čovjek utisne kraj svog koplja u zaleđenu riječnu obalu. “Hoću. Ne smije nas progonit.”

Sestranin izvuče svoje šake ispod pazuha i obrati se Chettu. “Moramo ubit sve časnike, velim ja.”

Chettu je bilo zlo od slušanja tih riječi. “Već smo razgovarali o tome Stari Medvjed umire, i Blane iz Sjenovite kule. Grubbs i Aethan također, njihova je loša sreća što su izvukli stražu, Dywen i Bannenz zbog njihova traganja i Ser Pajcek zbog gavranova. To je sve. Ubit ćemo potiho, dok budu spavali. Jedan krik i hrana smo za crve, svaki od nas. Njegovi su prištevi bili crveni od bijesa. “Samo obavi svoj dio posla i pobrini se da tvoji rođaci obave svoj. I Paul, pokušaj zapamtiti, to je treća straža, ne druga.”

“Treća straža”, izusti veliki čovjek kroz dlaku i zaleđenu slinu. Lakonogi. Zapamtio sam, Chett.”

Mjesec će noćas biti crn, a oni su preraspodijelili bdijenja kako bi imali osmoricu svojih ljudi na straži, s još dvojicom koji će čuvati zalihe. Čas nije mogao biti podobniji. Osim toga, divljaci bi ih mogli napasti svakog dana. Chett je kanio biti vrlo daleko odavde prije nego što se to dogodi. Naumio je živjeti.

Tri stotine prisegnute braće Noćne straže odjahalo je na sjever, dvije stotine iz Crnog zamka i još stotinu iz Sjenovite kule. Bio je to najveći pohod sve do kud pamćenje starca seže, gotovo trećina ukupnog ljudstva Straže. Kanili su pronaći Bena Starka, Ser Waymara Roycea i ostale izvidnike koji su nestali, te otkriti zašto divljaci napuštaju njihova sela. Pa nisu bili ništa bliže Starku i Royceu nego kad su ostavili Zid, ali doznali su kamo su svi divljaci otišli – gore u ledene visove od bogova napuštenih Mrazočnjaka. Mogli su čučati ondje gore do kraja svijeta i vijeka i to uopće ne bi žigalo Chettove prišteve.

Ali ne. Silazili su. Niz Mliječnovodu.

 

PREUZIMANJE: nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF .EPUB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *