George R. R. Martin – Gozba vrana [pdf] [epub]

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/george-r-r-martin-gozba-vrana-pdf-epub/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

george-r-r-martin-gozba-vranaBitka za Željezno prijestolje je, bar se tako čini, na trenutak zamrla kad su ugasli životi pretendenata na opasno zanimanje Kralja Sedam kraljevstva. Neproglašeno primirje traje dok se skupljaju snage za novi obračun, no tko se usuđuje pokušati podići stijeg u ratom uništenim područjima? Za sada nitko. Cersei vlada kao regent umjesto svog sina Tommena, Ayra u izbjeglištvu želi usavršiti svoje vještine, Samwise će naći novo zanimanje, a Brianne će pokušati ispuniti obećanje i pronaći Ayru i Sansu. Za to vrijeme neki igrači za koje smo mislili da ih više nećemo vidjeti i drugi koji već dugo čekaju u sjeni ponovno će pokušati prirediti figure za novu rundu u igri prijestolja.

U Gozbi vrana, prvom od dva dijela gigantskog romana koji je nastao kao most između dvije trilogije George R. R. Martin prikazao je samo neke od brojnih likova, dok su drugi, kao Jon, Tyrion i Daenerys vidljivo odsutni u ovoj knjizi i pojavit će se u drugom dijelu pod naslovom Ples Zmajeva.

 

Zmajevi”, reče Mollander. Zgrabio je uvelu jabuku s tla i prebacivao je iz ruke u ruku.
“Baci jabuku”, ponuka ga Alleras Sfinga. Izvukao je strijelu iz tobolca i zataknuo je za tetivu luka.
“Rado bih vidio zmaja.” Roone je bio najmlađi među njima, punašan dečko kojeg su dvije godine dijelile od punoljetnosti. “Baš bih ih rado vidio.”
A ja bih rado spavao u Roseynu naručju, pomisli Pate. Nemirno se promeškoljio na klupi. Do sutra bi djevojka mogla biti njegova. Odvest ću je daleko od Starigrada, preko uskog mora do kojeg od Slobodnih gradova. Tamo nije bilo meštara, nikog tko bi ga optužio.
Mogao je čuti Emmin smijeh kako dopire kroz zatvorene kapke prozora iznad njih, pomiješan s dubljim glasom muškarca kojeg je zabavljala. Bila je najstarija među sluškinjama Pera i vrča, u najmanju ruku četrdesetogodišnjakinja, ali još ljupka na mesnat način. Rosey je bila njezina kći, petnaestogodišnjakinja i netom procvala. Emma je izjavila da će Roseyno djevičanstvo koštati jedan zlatni zmaj. Pate je uštedio devet srebrnih jelenjaka i vrč bakrenih zvijezda i penija, premda mu od toga nije bilo koristi. Imao bi više izgleda da izlegne pravog zmaja nego da uštedi dovoljno novca za jednog zlatnog.
“Prekasno si se rodio za zmajeve, momče”, reče akolit Armen Rooneu. Armen je nosio kožni remen oko vrata, na kojem bijahu nanizane karike od kositra, lima, olova i bakra, i poput većine akolita smatrao je da novacima iz ramena rastu repe umjesto glava. “Posljednji je uginuo za vladavine kralja Aegona Trećeg.”
“Posljednji zmaj u Zapadnim zemljama”, ustrajao je Mollander.
“Baci jabuku”, ponovno ga ponuka Alleras. Bio je naočit mladić, njihova Sfinga. Sve su sluškinje ludovale za njim. Čak bi ga i Rosey ponekad dodirnula po ruci kad bi mu donijela vina, a Pate je morao stiskati zube i pretvarati se da ne primjećuje.
“Posljednji zmaj u Zapadnim zemljama bio je posljednji zmaj”, uporno će Armen. “To je dobro poznato.”
“Jabuku”, reče Alleras. “Ukoliko je ne kaniš pojesti.”
“Evo ti.” Vukući svoju hromu nogu, Mollander izvede kratak skok, zavrti se i postrance zavitla jabuku u magle koje su visjele iznad Medovine. Da nije bilo te njegove noge, bio bi vitez poput svoga oca. Imao je snage za to u tim mišićavim rukama i širokim ramenima. Daleko je i brzo letjela jabuka…
… ali ne tako brzo kao strijela koja je zviznula za njom, gotovo metar duga šipka od zlatnog drva ukrašena grimiznim perjem. Pate nije vidio kad je strijela sustigla jabuku, ali je čuo. Mek hrskav zvuk odjeknuo je preko rijeke, praćen pljuskom vode.
Mollander zazviždi. “Izvadio si joj jezgru. Slasno.”
Ni upola tako slasno kao Rosey. Pate je obožavao njezine oči boje lješnjaka i propupale grudi, i način na koji se smiješila svaki put kad bi ga vidjela. Obožavao je jamice na njezinim obrazima. Ponekad je posluživala bosonoga, kako bi osjetila travu pod stopalima. I to je obožavao. Obožavao je njezin čist, svjež miris, način na koji joj se kosa uvijala iza ušiju. Obožavao je čak njezine nožne prste. Jedne noći dopustila mu je da joj masira stopala i igra se s njima, a on je za svaki prstić izmislio priču kako bi je nasmijao.
Možda bi mu bilo bolje da ostane na ovoj obali uskog mora. Mogao bi kupiti magarca novcem koji je uštedio, a on i Rosey izmjenjivali bi se jašući na njemu dok budu lutali Zapadnim zemljama. Ebrose ga možda nije smatrao dostojnim srebrne karike, ali Pate je znao kako se namješta kost i pijavicama liječi groznica. Puk bi bio zahvalan na njegovoj pomoći. Ako bi naučio šišati kosu i brijati brade, mogao bi čak postati brijač. To bi bilo dovoljno, kazao je u sebi, dokle god bih imao Rosey. Rosey je bila sve što je želio na svijetu.
Nije oduvijek bilo tako. Nekoć je sanjao da postane meštar u dvorcu, u službi nekog darežljivog kneza koji bi ga cijenio zbog njegove mudrosti i darovao mu lijepog bijelog konja u zahvalnost za njegovu službu. Kako bi s visoka jahao, kako plemenito, smiješeći se niskom puku dok bi ih mimoilazio na putu…
Jedne noći u zajedničkoj prostoriji Pera i vrča, nakon drugog vrča vraški jake jabukovače, Pate se hvalio kako neće uvijek biti novak. “Istina”, doviknuo je Lijeni Leo. “Bit ćeš bivši novak koji čuva svinje.”

PREUZIMANJE: nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to

.PDF .EPUB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *