Agatha Christie – Listradova tajna

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/agatha-christie-listradova-tajna/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Listradova tajna - Agatha ChristieOva kolekcija nazvana imenom “Listardalova tajna” mogla bi se sa pravom nazvati kolekcijom romantičnih misterija, misterija kojima je zajednički zločin ili namjera zločina iz ljubavi i zbog ljubavi…ili ljubav kao posljedica misterije… misterija ili zločin koji za posljedicu ili uzrok imaju romantične osjećaje ili želju za posjedovanjem… sve u svemu vidimo da ljubav i misterija uvijek nekako idu zajedno, a kad je u blizini i gospođa Christie bude malo i zločina…

Sa čitanjem obično počinjemo od prve priče “Listardalova tajna” gde upoznajemoženu, gđu Sent Vinsent koja je pripadnica tzv osiromašenog plemstva i koja pokusava da očuva dostojanstvo svoje porodice i da osigura sreću i bolju budućnost svojoj dijeci. Potaknuta željom da novi mladić njene ckćeri, koji je pripadnik više klase, i koji ce moći da joj osigura život u luksuzu na koji je ona kao mala navikla, stekne što bolje mišljenje o njoj, ona za sebe i svoju dijecu iznajmljuje kuću u ul Sevijat plejs, poznatu kao kuću Lorda Listerdejla.

U oglasu je pisalo: Isključivo otmenoj gospodi. Mala kuća u Vestminsteru, izuzetno opremljena, nudimo onima koji bi zaista vodili računa o njoj. Minimalna stanarina. Bez posrednika… Zašto je za iznajmljivanje kuće Lorda Lisrtedejl stanarina minimalna? Gde je tajanstveno nestao Lord Listerdejl prije više godina, da li je uopće živ? Da li je zazidan iza debelih zidova otmjene vile, kao što misli mladi Rupert, sin gđe Sent Vinsent? Zasto je batler Kventin o svom gospodaru govorio u “prošlom vremenu” i zašto je uvjet agencije koja izdaje kuću bio da sluge ostanu na svojim mjestima? Mladi, nestrpljivi Rupert kreće da istraži tajnu Lorda Listerdejla i otkriva nešto što zaista zvuči nevjerojatno! Otkrijte što je to u ovoj do kraja uzbudljivoj noveli Agate Kristi.

 

“Do viđenja dragi.”

“Do viđenja, dušo.”

Alix Martin stajala je nagnuta preko male vrtne ograde, gledajući kako se njen muž udaljava odlazeći niz cestu u pravcu sela.

Upravo je skrenuo iza okuke i izgubila ga iz vida, ali Alix je još stajala u istom položaju, odsutna mislima popravljajući uvojak svoje guste smeđe kose koji joj je padao preko lica, snenim i zamišljenim pogledom.

Alix Martin nije bila ljepotica, uopće, realno govoreći niti ljepuškasta. Njeno je lice, lice žene koja više nije mlada, zračilo još uvijek mekoćom, da bi je i njene bivše kolegice iz ureda lakoprepoznale. Gđa Alix Martin je bila prava mlada poslovna žena, vrijedna, pomalo naglog ponašanja, sposobna i svjesna svojih mogućnosti.

Alixje završila srednju školu. Petnaest je godina, od svoje osamnaeste do svoje trideset i treće, radila kao daktilografkinja. Bila je to borba za egzistenciju koja je ostavila tragove na nježnom djevojčinu licu.

Istina, dogodila se tu i romanca, na neki način, Dick Windyford, mladi činovnik. Kao veoma srdačna žena, Alix je oduvijek znala i bez otvorenog pokazivanja da mu je stalo do nje. Izgledalo je kao da su prijatelji i ništa više. Svojom oskudnom plaćicom jedva je uspijevao školovati mlađega brata. U tom trenutku nije zaista mogao razmišljati o ženidbi.

I tada iznenadna vijest je stigla djevojci na neočekivani način. Umro je daleki rođak, ostavljajući novac Alix; nekoliko tisuća funta, dovoljno da dvoje ljudi može živjeti stotinu godina. Za Alix je to značila sloboda, život, neovisnost. Tada, ona i Dick nisu više morali čekati ni trenutak.

Ali Dick je reagirao neočekivano. Nikad nije otvoreno govorio o svojoj ljubavi prema Alix; sada je izgledalo kao da to nikad manje nije želio. Izbjegavao je, postao je neraspoložen i mrk. Alixje ubrzo spoznala istinu. Postala mu je značajna. Ponosno i dostojanstveno, Dick ju je zaprosio.

Nije da ga je zbog toga manje voljela, a razmišljala je i o tome da li je ona trebala učiniti prvi korak, kada se po drugi put dogodilo nešto stvarno neočekivano.

Srela je Geralda Martina u kući prijatelja. Naglo se zaljubio u nju i za tjedan dana već su bili zaručeni. Alix, koja nikad nije tako nešto očekivala, bila je oborena s nogu.

I ne razmišljajući pronašla je način da probudi osjećaje bivšeg ljubavnika. Dick Windyford je došao k njoj mucajući u bijesu i gnjevu.

 

Agatha Christie je najpoznatiji autor kriminalističkih romana u svijetu i najprodavaniji autor uz Shakespearea. Njene knjige prodane su u više od milijardu primjeraka na engleskom jeziku, i više od milijardu primjeraka na 45 drugih svjetskih jezika (do 2003). Primjer njenog uspjeha je prvo mjesto na ljestvici najprodavanijih autora svih vremena u Francuskoj s preko 40 milijuna primjeraka na francuskom (do 2003), gdje joj je najbliži konkurent s oko 22 milijuna primjerka Émile Zola.

Njena predstava Mišolovka (The Mousetrap) drži rekord najdužeg prikazivanja u Londonu. Prvi je put prikazana u Ambassadors Theatreu 25. studenog 1952., a prikazuje se i u 2013. Do sada je odigrano oko 25.000 predstava. I dalje se prikazuje u St. Martin’s Theater, u prosjeku 8 predstava tjedno.

Agatha Christie napisala je preko osamdeset romana i drama, uglavnom detektivskih. U mnogima od njih pojavljuju se njeni najpoznatiji likovi, Hercule Poirot i Miss Marple. Iako se voljela poigravati s konvencijama žanra – jedno od njenih ranijih djela, Ubojstvo Rogera Ackroyda, sadržava potpuni obrat na kraju – uvijek je u knjige postavljala tragove prema kojima su čitatelji mogli i sami otkriti počinitelja.

 

PREUZIMANJE: nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF .EPUB .MOBI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *