Raymond Chandler – Dugi oproštaj

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/raymond-chandler-dugi-oprostaj/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

 

Raymond Chandler: DUGI OPROŠTAJ

Raymond Thornton Chandler, američki pisac kriminalističkih priča i romana, s ogromnim utjecajem na razvoj i stil pisanja moderne kriminalističke literature. Njegov junak Philip Marlowe sinonim je za “privatnog detektiva”.

Chandlerove priče i romani pisani su evokacijski, prenoseći nam vrijeme, mjesto i ugođaj Los Angelesa iz 1930-ih i 1940-ih godina. Mjesta su stvarna, iako pod pseudonimima: Bay City je Santa Monica, Gray Lake je Silver Lake, a Idle Valley je sinteza bogate zajednice San Fernando Valley.

Chandler je također i osjećajan kritičar kriminalističke literature, njegov esej “Jednostavna umjetnost ubojstva” (The Simple Art of Murder) je standardna referenca za ovu oblast.

Svi njegovi romani kinematografski su adaptirani.


Radnja započinje u klubu “The Dancers”. Philip Marlowe susreće pijanca imenom Terry Lennox, čovjeka sa ožiljkom na licu. Stvorili su neobično prijateljstvo u sljedećim mjesecima. Sve se promijeni kad se Lennox pojavljuje kasno jedne noći u kafiću “Marlow’s place”, tražeći prijevoz do zračne luke Tijuana. Marlow pristaje dok god Lennox mu ne daje više objašnjenja o onome što radi.

 

PREUZIMANJE (nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *