Raymond Chandler – Poodle Springs

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/raymond-chandler-poodle-springs/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

 

Poodle Springs Raymond Chandler, Robert B. Parker

Raymond Thornton Chandler, američki pisac kriminalističkih priča i romana, s ogromnim utjecajem na razvoj i stil pisanja moderne kriminalističke literature. Njegov junak Philip Marlowe sinonim je za “privatnog detektiva”.

Chandlerove priče i romani pisani su evokacijski, prenoseći nam vrijeme, mjesto i ugođaj Los Angelesa iz 1930-ih i 1940-ih godina. Mjesta su stvarna, iako pod pseudonimima: Bay City je Santa Monica, Gray Lake je Silver Lake, a Idle Valley je sinteza bogate zajednice San Fernando Valley.

Chandler je također i osjećajan kritičar kriminalističke literature, njegov esej “Jednostavna umjetnost ubojstva” (The Simple Art of Murder) je standardna referenca za ovu oblast.

Svi njegovi romani kinematografski su adaptirani.


Chandler je umro 1959. godine, ostavivši iza sebe početna poglavlja ovog romana o privatnom istražitelju Philipu Marloweu smještenog u 1950-e, koji je Robert B. Parker dovršio. Ovdje Marlowe ima bogatu suprugu (nijanse Hammettovog Nicka i Nore Charles) i preselio se iz Los Angelesa u zajednicu bogataša Poodle Springs, gdje ga je šef kriminala unajmio da pronađe nestalog mještanina koji je trčao na kockarskom dugu.

 

PREUZIMANJE (nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *