Raymond Chandler – Opasni Biseri

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/raymond-chandler-opasni-biseri/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

 

Raymond Thornton Chandler, američki pisac kriminalističkih priča i romana, s ogromnim utjecajem na razvoj i stil pisanja moderne kriminalističke literature. Njegov junak Philip Marlowe sinonim je za “privatnog detektiva”.

Chandlerove priče i romani pisani su evokacijski, prenoseći nam vrijeme, mjesto i ugođaj Los Angelesa iz 1930-ih i 1940-ih godina. Mjesta su stvarna, iako pod pseudonimima: Bay City je Santa Monica, Gray Lake je Silver Lake, a Idle Valley je sinteza bogate zajednice San Fernando Valley.

Chandler je također i osjećajan kritičar kriminalističke literature, njegov esej “Jednostavna umjetnost ubojstva” (The Simple Art of Murder) je standardna referenca za ovu oblast.

Svi njegovi romani kinematografski su adaptirani.


“Vozio sam se svojim oldsmobilom prema kancelariji, ali nisam žurio. Prethodnu noć skoro sam čitavu proveo radeći na jednoj parnici i bilo mi je dosta advokatskog posla. Zato sam odlučio da krenem zaobilaznim putem do centra Vašingtona i da neko vreme uživam u laganoj vožnji asfaltnom stazom kroz veliki park pored Rok Krika, pored koje se, skoro paralelno, pružala staza za jahanje, mesto na kome je čovek mogao da vidi izabrane primerke pripadnika »visokog društva«”

 

PREUZIMANJE (nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *