Joe Abercrombie: Smrskano more – Pola svijeta

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/joe-abercrombie-smrskano-more-pola-svijeta/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Pola sveta - Joe AbercrombieBrand je bio pijan kao letva.
U poslednje vreme je često takav.
Težačenje u luci je najbolji posao koji može da nađe, a nakon celog dana takvog posla čovek zaista ožedni. I tako je počeo da pije, pa je otkrio da je za to veoma nadaren. Izgleda da je ipak nasledio nešto od oca.
Pohod je bio silno uspešan. Ostrvljani su bili toliko uvereni da će ih naklonost visokog kralja zaštititi da su bili potpuno iznenađeni, pa je pola njihovog brodovlja zarobljeno a ostatak popaljen. Brand je gledao getlandske ratnike kako se kočoperno šetaju vijugavim torlbijskim ulicama natovareni plenom i obasjani slavom dok im kliču sa svakog prozora. Čuo je da je Rauk uzeo dva roba, a Sordaf sebi nabavio srebrnu grivnu. Čuo je da je Util izvukao matorog kralja Stira golog iz njegove dvorane, pa ga je naterao da položi sunčev zavet i mesečev zavet da nikada više ne isuče sečivo protiv nekog Getlanđanina.
Sve junačke vesti, kao nešto iz pesama, ali ništa kao tuđ uspeh da podstakne tvoje neuspehe da još jače peku. Brand je hodao već nekom krivudavom uličicom, između nekih kuća i drao se na zvezde. Neko se prodrao u odgovor. Možda zvezde, a možda se to čulo i s nekog prozora. Nije mario. Ne zna kuda ide. Ni to više nije bitno.
Izgubljen je.

„Brinem se”, kazala mu je Rin.
„Probaj da ti neko otme sve tvoje snove”, prasnuo je na nju. Šta je na to mogla da mu kaže?
Pokušao je da joj vrati bodež.
„Ne treba mi i ne zaslužujem ga.”
„Napravila sam ga za tebe”, odgovorila mu je. „Ponosna sam na tebe, pa kako god.” Nju ništa ne može da rasplače, ali tada su joj oči zasuzile i to ga je zabolelo više nego sve batine koje je u životu dobio, a dobio ih je mnogo. I zato je zatražio od Fridlif da mu opet napuni čašu. I opet. I opet. A Fridlif je odmahnula sedom glavom zato što gleda jedan mladi život kako se traći i sve to, ali to teško da je bilo prvi put. Punjenje čaša joj je posao. Makar kada je pijan Brand može da se pretvara da je neko drugi kriv. Hunan, Trn, Rauk, otac Jarvi, bogovi, zvezde na nebesima, kamenje pod njegovim nogama. Trezan je počeo da misli kako je sve to sam sebi navukao na glavu.
U mraku je naleteo na zid i od udarca se okrenuo u mestu, a bes se rasplamsao u njemu, pa je zaurlao: „Učinio sam dobro!”
Zamahnuo je da udari zid, ali je promašio, što je bila srećna okolnost, ali onda je pao u slivnik, što nije bila.
A onda je povratio po rukama.

„Jesi li ti Brand?”
„Bio sam”, odgovorio je on digavši se na kolena, pa ugledavši obris jednog čoveka, ili možda dvojice.
„Isti onaj Brand koji je vežbao s Trn Batu?”
On na to frknu, ali zbog toga je osetio jed, pa umalo da nije opet povratio.
„Nažalost.”
„Onda je ovo za tebe.”

PREUZIMANJE (nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF .EPUB .MOBI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *