Honoré de Balzac – Otac Goriot (Čiča Goriot)

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/honore-de-balzac-otac-goriot-cica-goriot/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Čiča Goriot ima tri osnovne paralelne fabularne linije: prati se sudbina čiče Goriota i njegov odnos sa kćerima, zatim lik mladića iz provincije, studenta prava Eugènea de Rastignaca i njegovu želju za uspjehom u Parizu, te neobični lik kriminalca u bijegu Vautrina. Prva od njih naslanja se na Shakespeareovog Kralja Leara i pripovijeda o dobrom ocu koji se pod cijenu vlastitog samouništenja odriče svega u korist svojih nezahvalnih kćeri. Tri se fabule sjedinjuju u pansionu Vauqer u Parizu, u kojemu se odvija i glavnina radnje.

Središnje teme romana su novac i bogaćenje, odnosno društvene promjene i uspon buržoazije nakon revolucije. Roman, vremenski smješten u 1819. i 1820. godinu, u vrijeme Burbonske restauracije, je kritika nemoralnosti i nepravda koje vladaju tim novim društvom. Balzac se bavi obiteljskim odnosima i brakom, te je po pitanju tih i sličnih tema izuzetno pesimističan. Općenito, roman je oštra kritika tadašnjeg društva u previranju i pojedinaca koji su u takvom društvu spremni napraviti sve za osobni probitak, uporedno s izuzetnim siromašenjem velike većine društva i sve većim društvenim raslojavanjem.

Napisan u rekordnom vremenu, “za četrdeset dana” tijekom kojih autor nije spavao više od osamdeset sati, roman je, po svemu sudeći, bio plod nezaustavljivog nadahnuća.


Honoré de Balzac (Tours, 20. V. 1799. – Pariz, 18. VIII. 1850.) je začetnik realizma u francuskoj i europskim književnostima. Premda je autor drama, kazališnih i likovnih kritika, eseja, a djelovao je i kao novinar, Honoré de Balzac je slavu stekao svojim golemim proznim opusom, u prvom redu ciklusom romana i pripovijetki pod zajedničkim naslovom Ljudska komedija, u kojemu daje široku sliku francuskoga društva svoga doba.
Ljudska komedija nastaje od 1829. do 1852. godine, te uključuje 91 romana i pripovijetki, među kojima je i jedno od njegovih najuspjelijih i najpoznatijih djela, roman Čiča Goriot (1835).


PREUZIMANJE: nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF .EPUB .MOBI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *