Giovanni Boccaccio – Dekameron (izbor)

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/giovanni-boccaccio-dekameron-izbor/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Dekameron (izbor) - Giovanni BoccaccioDružila se dvojica prijatelja: jedan spava sa ženom drugoga; drugi, primijetivši to, natjera svoju ženu da prvoga zatvori u škrinju, nad kojom, dok je prvi bio unutra, drugi sa ženom prvoga vodi ljubav.

 

Teško i bolno bijaše gospama slušati o Eleninim nevoljama, ali kako prosudiše da ih je dijelom pravedno i zaslužila, suosjećanja u njima nestade, koliko god da su smatrale da je učenjak bio krut i nepokolebljiv, pa čak i okrutan. No budući da je Pampinea stigla do kraja, kraljica naloži Fiammetti da nastavi, a ona, voljna poslušati je, reče:

– Drage gospe, čini mi se da vas je strogost uvrijeđenog učenjaka bocnula, pa cijenim da bi bilo prikladno da vaše nemirne duhove omekšam nečim što je ugodnije; i zato vam namjeravam ispričati jednu malu novelu o jednom mladiću koji je blage duše otrpio uvredu i koji se osvetio na umjereniji način. Iz nje ćete moći shvatiti da bi svakome tko se želi osvetiti trebalo biti dovoljno magarcu vratiti milo za drago kako je zaslužio i pri tom ne premašiti prikladnost osvete pa povrijediti tako da se primljena uvreda nadmaši.

Znajte dakle da su u Sieni, kako sam čula, bila dva vrlo imućna mladića iz dobrih pučkih obitelji, od kojih se jedan zvao Spinelloccio Tavena, a drugi Zeppa di Mino, te su živjeli u dvjema susjednim kućama u Cammolliji.[1] Ta su dva mladića stalno zajedno bili i, sudeći barem prema onome što su pokazivali, jako su se voljeli, čak kao da su braća; a i svaki je od njih imao vrlo lijepu ženu. Dogodi se tako da se Spinelloccio, boraveći mnogo u Zeppinoj kući kad je Zeppe bilo i kad ga nije bilo, toliko zbližio sa Zeppinoom ženom da je otpočeo s njom i spavati; i nastaviše oni s time neko duže vrijeme a da nitko nije primijetio. Nakon dosta vremena, kada je Zeppa jednoga dana bio kod kuće a da to njegova žena nije znala, Spinelloccio ga dođe potražiti. Žena reče da nije kod kuće, na što Spinelloccio odmah ode gore, te našavši ženu u dnevnoj sobi i misleći da nikoga drugoga nema, počne je odmah ljubiti, a i ona njega. Zeppa, koji je sve to vidio, ne reče ni riječi, nego se pritaji da vidi dokle ta igra može ići, te uskoro vidje svoju ženu i Spinelloccija kako zagrljeni odlaze u spavaću sobu i u njoj se zaključavaju; zbog toga se jako rasrdi. Ali znajući da se vikanjem ili čime drugim njegova uvrijeđenost neće umanjiti nego će se samo povećati njegova sramota, stade razmišljati kako da se zbog ovoga osveti, na neki način da se njegova duša umiri a da se ipak za sve ne dozna. I nakon dugog razmišljanja učini mu se da je našao pravi način, te ostade skriven dok je Spinelloccio bio s njegovom ženom.

Kada je ovaj izašao, uđe on u sobu gdje nađe ženu, koja još uvijek nije stigla popraviti veo na glavi kojega joj je Spinelloccio šaleći se skinuo, pa joj reče:

“Ženo, što to radiš?”

Na to mu žena odgovori: “Zar ne vidiš?”

Zeppa reče: “Da, dobro, da; a vidio sam i nešto drugo, što nisam želio vidjeti!”, te otpoče s njom dugačak razgovor; a ona mu, s najvećim strahom i nakon mnogo izmotavanja, prizna o svojoj bliskosti sa Spinellocciom sve ono što nije mogla poreći, te ga plačući počne moliti za oprost.

Na to Zeppa reče: “Gledaj, ženo, sagriješila si. Ako želiš da ti oprostim, učinit ćeš točno ono što ti naredim, a to je ovo: želim da Spinellocchiju kažeš da sutra ujutro u treću uru[2] nađe neki razlog da ode od mene i dođe ovdje k tebi; pa kada on bude ovdje, ja ću se vratiti, a ti, kada me čuješ, učini ga da uđe u ovu škrinju i zaključaj ga unutra. Kada to napraviš reći ću ti što moraš raditi dalje. Ali radeći to nemoj se ni malo bojati, jer ti obećajem da mu neću napraviti nikakvo zlo.” Žena, da bi ga udobrovoljila, reče da će tako postupiti, te tako i napravi.

 

 

PREUZIMANJE: nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF .EPUB .MOBI

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *