Franz Kafka – Preobražaj

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/franz-kafka-preobrazaj/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Preobražaj je jedno od rijetkih Kafkinih djela objavljeno za njegovog života (1915.) i najpoznatija njegova kratka priča.

Priča počinje in medias res : Gregor Samsa, beznačajni trgovački putnik, jednog se jutra probudio pretvoren u golemog kukca (izraz Ungeziefer kojega Kafka koristi obično se prevodi kao “gamad”, prljava, nečista životinja, čudovište, odnosno označava nešto gadno i odvratno… upravo će taj izraz nacisti kasnije koristiti za Židove, a veliki će dio Kafkine obitelji stradati u logorima). Pri tome ne doznajemo ništa o bilo kakvim razlozima takve preobrazbe; o razlozima se ni u jednom trenutku ne zapita ni sam transformirani glavni junak. Život mu se polako raspada, osjeća krivnju jer je od skrbitelja obitelji postao onaj koji treba skrb, postepeno gubi odlike ljudskosti, a njegovu smrt obitelj i okolina na kraju doživljavaju kao olakšanje… Kafkina je tema otuđeni i poremećeni odnos pojedinca, obitelji i okoline, što je po svemu sudeći inspirirano njegovim osobnim iskustvom  života u takvim obiteljskim odnosima, bez prave topline i razumijevanja: prezime Samsa tumačilo se kao igra suglasnicima s prezimenom Kafka, a opis i stanje srednjoslojne obitelji Samsa nalikuje Kafkinoj.


Kafka je rođen 3. srpnja 1883. godine u Pragu u Češkoj, u židovskoj obitelji iz imućne srednje klase.

Obolio je od tada neizlječive tuberkuloze, koja mu je dijagnosticirana 1917. godine. Sljedeće godine je prijevremeno umirovljen i ostatak života proživio je ponajviše u raznim lječilištima. Umro je 1924. godine u sanatoriju Kierling u blizini Beča, a pokopan je na praškom židovskom groblju. Njegove tri sestre i veći dio obitelji nestali su u holokaustu.

Otuđenje u svijetu i društvu, koji funkcioniraju po neljudskim i nepoznatim načelima, koji pojedinca uništavaju i čine bespomoćnim i izgubljenim, dominantna je tema Kafkinih djela, koja sadrže i dimenziju nadrealnog, začudnog, fantastičnog, apsurdnog i neobjašnjivog. Njegov je stil realističan, gotovo novinarski, a začudna zbivanja smještena su često u skoro pa “normalnu” građansku svakodnevicu. Kafkine su parabole, metaforika i alegorije izuzetno složene i omogućavaju beskrajna različita tumačenja.


PREUZIMANJE: nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF .EPUB .MOBI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *