Arthur C. Clarke & Gentry Lee – Rama II [pdf] [epub]

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/arthur-c-clarke-gentry-lee-rama-ii-pdf-epub/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Rama II - Artur Klark & Gentry LeeEkskalibur, veliki generator radarskih impulsa, koji su energijom napajale nuklearne eksplozije, nalazio se izvan upotrebe već skoro pola stoleća. Bio je projektovan i načinjen u velikoj žurbi neposredno po prolasku Rame kroz Sunčev sistem. Kada je 2132. objavljeno da je stavljen u pogon, objašnjeno je da mu je svrha da Zemlji obezbedi blagovremeno upozorenje o približavanju svih budućih tuđinskih posetilaca: brod veliki poput Rame mogao se otkriti na međuzvezdanim udaljenostima – godinama, nadali su se naučnici, pre no što bude mogao da ima bilo kakav uticaj na ljudske poslove.
Odluka da se načini Ekskalibur doneta je još pre no što je Rama prešao perihel. Kada je prvi vanzemaljski posetilac zaokrenuo za Sunce i zaputio se ka zvezdama, armije naučnika stale su da proučavaju podatke sa jedine misije koja je uspela da stigne do njega.
Rama je, objavili su oni, bio inteligentni robot koji nije pokazao baš nikakvo zanimanje za naš Sunčev sistem ili njegove žitelje. Zvanični izveštaj nije pružao nikakva objašnjenja za mnoštvo tajni sa kojima su se istraživači suočili; stručnjaci su, međutim, uverili same sebe da su razumeli jedno temeljno načelo ramanskog inženjeringa. Budući da je većina velikih sistema i podsistema koje su ljudski istraživači zatekli u Rami imala po dve operativne rezervne jedinice, izgledalo je da su tuđinski inženjeri projektovali sve u tri primerka. Stoga, budući da se za celu džinovsku letelicu smatralo da je mašina, došlo se do zaključka da je veoma verovatno da će za prvim posetiocem uslediti još dva ramanska broda.
Ali nikakve nove svemirske letelice nisu se pojavljiivale u Sunčevom susedstvu iz praznih prostranstava međuzvezdanog svemira. Kako su godine prolazile, žitelji Zemlje našli su se suočeni sa nekim prečim problemima. Brige oko Ramanaca, ili već onoga ko je sazdao taj sumorni cilindar dugačak pedeset kilometara, počele su da blede kako je samotna poseta tuđinaca polako odlazila u istoriju. Poseta Rame i dalje je zaokupljala pažnju mnogih naučnika, ali najveći broj pripadnika ljudske vrste bio je primoran da pažnju posveti drugim stvarima. Početkom četrdesetih godina dvadeset drugog stoleća svet se našao u raljama velike ekonomske krize. Više nije bilo novca za održavanje Ekskalibura. Ono nekoliko naučnih otkrića koja su ostvarena na njemu nije moglo da opravda ogromne troškove obezbeđenja njegovog funkcionisanja. I tako, veliki nuklearni generator impulsa bio je napušten.
Četrdeset pet godina kasnije bila su potrebna trideset tri meseca da se Ekskalibur vrati u operativno stanje. Osnovno opravdanje za oživljenje Ekskalibura bilo je naučno. Tokom minulih godina došlo je do procvata radarske nauke, kao i do usavršenja novih metoda tumačenja dobijenih podataka, što je veoma povećalo vrednost osmatranja načinjenih na Ekskaliburu. Kada je generator ponovo počeo da snima prizore dalekih nebesa, gotovo niko na Zemlji nije više očekivao dolazak nove letelice Rama.
Operativni nadzornik na stanici Ekskalibur nije čak ni obavestio svoje pretpostavljene kada je neobična tačka zasvetlela prvi put na njegovom monitoru za obradu podataka. Pomislio je da je posredi artefakt, varka koju je proizveo nepravilan procesni algoritam. Kada se, međutim, ovaj trag ponovio nekoliko puta, on mu je posvetio veću pažnju. Nadzornik je pozvao šefa naučne ekipe na Ekskaliburu koji je izvršio analizu podataka i došao do zaključka da je novi objekat kometa dugog perioda. Prošla su još dva meseca pre no što je jedan diplomac dokazao da je trag izazvalo glatko telo čija je duža strana imala najmanje četrdeset kilometara.
Godine 2197. svet je konačno doznao da je objekat koji hita kroz Sunčev sistem ka unutrašnjim planetama druga vanzemaljska svemirska letelica. Međunarodna svemirska agencija (MSA) usredsredila je svoje snage na pripremu misije koja će presresti uljeza čim bude ušao unutar Venerine orbite krajem februara 2200. Oči čovečanstva opet su se upravile ka zvezdama, a žitelji Zemlje ponovo su se upustili u rasprave o dubokim filosofskim pitanjima što ih je postavio prvi Rama. Kako se novi posetilac približavao, a mreža senzora upravljena u njegovom pravcu uspevala da mu sve podrobnije razluči fizičke pojedinosti, bilo je potvrđeno da je svemirski brod istovetan, bar spolja, svom prethodniku. Rama se vratio. Čovečanstvo se po drugi put našlo suočeno sa sudbinom.

PREUZIMANJE: nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF .EPUB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *