Andrzej Sapkowski – Mač sudbine

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/andrzej-sapkowski-mac-sudbine/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Mac sudbine - Andrzej Sapkowski

Drugi dio Witcher sage.
Međunarodni bestseller serijal poljskog autora Andrzeja Sapkowskog prema kojem je napravljena popularna kompjuterska igra The Witcher.

 

— Haos i Red — nasmejao se Vilentretenmert. — Sećaš li se, Geralte? Haos je agresija, a Red je odbrana od nje. Vredno je uputiti se na kraj sveta ne bi li se suprotstavio agresiji i zlu, je li tako, Geralte? Posebno, kao što si govorio, kad je nagrada valjana. A ovog puta je bila. To je bilo blago zmajice Mirgtabrake, one koja je otrovana kod Holopolja. Ona me je i pozvala, da joj pomognem, da zaustavim zlo koje joj je pretilo. Mirgtabrake je već odletela, ubrzo pošto su s polja odneli Ejka iz Denesle. Imala je dovoljno vremena, dok ste vi pričali i svađali se. Ali ostavila mi je svoje blago, moju nagradu. Zmajče pisnu i zaklepeta krilcima.

— Znači, ti si…
— Da — prekinu ga zmaj. — Šta da se radi, takva su vremena. Stvorenja koja vi nazivate čudovištima od nekog vremena sve su ugroženija od strane ljudi. Više ne mogu sama. Potreban im je Branilac. Nešto kao… veštac.
— A cilj? Cilj koji se nalazi na kraju puta?
— Evo ga — Vilentretenmert podignu podlakticu. Zmajče uplašeno pisnu. —Upravo sam stigao do njega. Zahvaljujući njemu ću preživeti, Geralte iz Rivije, dokazaću da nema granica mogućnosti. I ti ćeš jednom pronaći svoj cilj, vešče. Čak i oni koji se razlikuju mogu da prežive. Zbogom, Geralte. Zbogom, Jenefer.

Uhvativši snažnije veščevu ruku, čarobnica se još jednom pokloni. Vilentretenmert ustade, pogleda ih, lice mu je poprimilo ozbiljan izraz.

— Oprosti mi iskrenost i prostodušnost, Jenefer. To piše na vašim licima, ne moram da se trudim da vam čitam misli. Vi ste stvoreni jedno za drugo, veštac i ti. Ali od toga ništa neće biti. Žao mi je.


— Znam — Jenefer lako preblede. — Znam, Vilentretenmerte. Ali i ja želim da verujem da nema granice mogućnosti. Ili barem u to da je ona veoma daleko. Vea priđe, dodirnu Geraltovu ruku i brzo izgovori nekoliko reči. Zmaj se nasmeja.
— Geralte, Vea kaže da će još dugo pamtiti korito „Kod zamišljenog zmaja“. Računa da ćemo se još nekad sresti.


— Šta? — upita Jenefer čkiljeći očima.
— Ništa — brzo reče veštac. — Vilentretenmerte…
— Slušam te, Geralte iz Rivije.
— Možeš da poprimiš svaki oblik. Koji god poželiš.
— Da.
— Zbog čega baš čovek? Zašto Borh sa tri crne ptice na grbu?
Zmaj se veselo nasmeja.
— Ne znam, Geralte, u kakvim su se okolnostima prvi put susreli daleki preci naših rasa. Ali fakat je da za zmajeve nema ničeg odvratnijeg od čoveka. Čovek u zmajevima budi instinktivno, iracionalno gađenje. Sa mnom je drukčije. Meni ste… simpatični. Zbogom ostajte.

PREUZIMANJE (nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF .EPUB .MOBI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *