Paulo Coelho – Brida [pdf]

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/paulo-coelho-brida-pdf/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

– Želim da učim magiju – reče devojka.
Čarobnjak je pogleda. Izbledele farmerke, majica i izazivački stav koji sve stidljive osobe zauzimaju kada mu nije vreme. „Sigurno sam dvostruko stariji od nje”, pomisli. Ipak je znao da pred njim stoji njegov Drugi Deo.
– Zovem se Brida – nastavi ona. – Izvinite što se nisam predstavila. Dugo sam čekala ovaj trenutak i uzbuđena sam više nego što sam mislila.
– Zašto želiš da učiš magiju? – upita je on.
– Da bih mogla da odgovorim na neka pitanja do kojih sam u životu došla. Da upoznam okultne mo’i. A možda i da putujem u prošlost i budućnost.
Ovo nije bio prvi put da neko dođe u šumu da ga za to moli. Svojevremeno je bio veoma poznat i ugledan Učitelj Tradicije. Imao je više učenika i verovao je da će se svet promeniti u meri u kojoj on uzmogne da promeni one koji ga okružuju. Ali načinio je grešku.
A Učitelji Tradicije ne smeju da čine greške.
– Ne misliš li da si suviše mlada?
– Imam dvadeset jednu godinu – reče Brida. – Da želim da učim balet, sigurno bi mi rekli da sam suviše stara.
Čarobnjak joj dade znak da pođe za njim. U tišini su hodali šumom. „Lepa je”, pomisli, dok su senke drveća brzo menjale položaj – jer je sunce već bilo blizu horizonta. „Ali dvaput sam stariji od nje.” To je značilo da će verovatno patiti.
Bridu je nerviralo ćutanje čoveka koji je hodao pored nje; nije našao za shodno ni da prokomentarise njenu poslednju rečenicu. Zemlja u šumi bila je vlažna, prekrivena suvim lišćem; i ona je primetila da se senke kreću i da se brzo smrkava. Uskoro će pasti noć, a oni kod sebe nisu imali nikakvu lampu.
„Moram mu verovati”, hrabrila je samu sebe. „Ako verujem da može da me nauči magiji, takođe verujem da može da me vodi kroz šumu.”
Hodali su dalje. On je delovao kao da hoda bez ikakvog cilja, s jedne strane na drugu, menjao je pravac i kada mu ništa nije preprečavalo put. Napravili su više krugova, prolazeći po tri ili četiri puta pored istog mesta.
„Ko zna, možda me proverava.” Bila je rešena da u tom eksperimentu ide do kraja i trudila se da pokaže da je sve što se dešavalo – uključujući i hodanje ukrug – savršeno normalna stvar.
Došla je izdaleka i dugo je čekala ovaj susret. Dablin je bio udaljen skoro 150 kilometara, a red vožnje neudobnih autobusa koji su vozili u to selo bio je sumanut. Morala je rano da ustane, putuje tri sata, da se raspituje za njega u selu, da objašnjava zašto traži nekog tako čudnog. Najzad su joj rekli u kom delu šume obično boravi preko dana – ali ne pre nego što su je upozorili da je on već pokušao da zavede jednu od seoskih devojaka.
„Interesantan je”, pomisli ona. Počeli su da hodaju uzbrdo, a ona se ponadala da će se sunce zadržati još malo na nebu. Plašila se da se ne oklizne na vlažno lišće po kome je hodala.
– Zašto beše želiš da učiš magiju?

PREUZIMANJE (nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *