Anton Pavlovič Čehov – Tri sestre

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/anton-pavlovic-cehov-tri-sestre/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS

Tri sestre - Anton Pavlovic CehovU kući Prozorovih. Salon sa stupovima, iza kojih se vidi prostrana dvorana. Podne; vani je sunce, veselo. U dvorani se prostire stol za doručak. Olga u modroj uniformi učiteljice ženske gimnazije, cijelo vrijeme ispravlja učeničke teke, stojeći i hodajući; Maša, u crnoj haljini, sa šeširom na koljenima, sjedi i čita knjigu; Irina, u bjelini, zamišljeno stoji.

Olga

Otac je umro upravo prije godinu dana, baš na ovaj dan, petoga svibnja, na tvoj imendan, Irina. Bilo je vrlo hladno tada, padao je snijeg. Meni se činilo da neću preživjeti, a ti si ležala u nesvijesti, kao mrtva. Ali eto prođe godina, i mi se toga sjećamo lako, ti si već u bijeloj haljini, tvoje lice sja. (Izbija dvanaest sati.) I onda je izbijao sat. (Stanka.) Sjećam se, kad su oca nosili, svirala je muzika, na groblju se pucalo. On je bio general, zapovjednik brigade, a ipak je bilo malo svijeta. Uostalom, tada je padala kiša. Jaka kiša i snijeg.

Irina

Našto dozivati u pamet!

(Za stupovima, u dvorani, pokazuju se kod stola barun Tusenbach, Čebutikin i Soljoni.)

Olga

Danas je toplo, prozore možemo držati širom otvorene, a breze još nisu izlistale. Prije jedanaest godina otac je dobio brigadu i otputovao s nama iz Moskve, i ja se izvrsno sjećam, u početku svibnja, upravo u ovo doba, u Moskvi je sve već bilo rascvjetano, toplo, sve obasjano suncem. Prošlo je jedanaest godina, a ja se svega sjećam tako kao da smo otputovali jučer. Bože moj! Jutros se probudih, ugledah svu silu svjetlosti, ugledah proljeće, i u duši mi se zatalasala radost, strastveno mi se prohtjelo u zavičaj.

Čebutikin

Vidi vraga!

Tusenbach

Razumije se, budalaština.

Maša

(zamislivši se nad knjigom, tiho zviždi pjesmu)

Olga

Nemoj zviždati, Maša, kako možeš! (Stanka.) Od toga što sam svaki dan u gimnaziji, a zatim dajem satove do uvečer, neprestano me boli glava i dolaze mi takve misli kao da sam zaista već ostarjela. A ustvari osjećam kako u ove četiri godine, otkako služim na gimnaziji, iz mene svaki dan kap po kap izlazi snaga i mladost. I samo jedna sanja raste i jača…

Irina

Treba otići u Moskvu. Prodati kuću, posvršavati ovdje sve, pa u Moskvu…

 

PREUZIMANJE: nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF .EPUB .MOBI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *