Gustave Flaubert – Gospođa Bovary

Podijeli:
Facebook
Google+
https://pdfknjige.com/download/gustave-flaubert-gospoda-bovary/
Twitter
Pretplati se
Instagram
RSS
Gospođa Bovary, i kao djelo i kao lik, analizirana je i tumačena na raznorazne načine i s mnogobrojnih gledišta – od psihoanalitičkog preko marksističkog pa do feminističkog viđenja. Ipak, ono što ostaje jest djelo samo, djelo kao takvo.
Cijela se njezina priča, cijela tragedija, međutim, upravo i sastoji u tome da bezuspješno teži onome što ne može imati, onome što ne može biti.
U Gospođu Bovary uloženo je mnogo vremena i promišljanja: postoji 70 nacrta za plan romana, a verzije rukopisa i ispravci u njima pokazuju pravo pravcato cjepidlačenje u izboru pojedinih izraza. Tako, zahvaljujući zgusnutosti i trijeznosti stila, banalna priča o nesretnom braku i životu u provinciji doista dobiva preciznost liječničke dijagnoze.

Gustave Flaubert rodio se 12. prosinca 1821. u Rouenu.

Već u gimnaziji oduševljava se književnošću i počinje pisati pripovijetke, a kasnije i nastavlja s dramom, nekoliko novela i prvom skicom za roman Sentimentalni odgoj, izdajući usput i književne novine. Zahvaljujući ždrijebu, oslobađa se vojne obveze (u to se doba o vojnoj obvezi odlučivalo na taj način) i odlazi na studij prava u Pariz, no nakon tri godine odustaje od studija, zbog prvih živčanih kriza koje proživljava, te se nastanjuje u Croissetu u Gornjoj
Normandiji, kamo se obitelj u međuvremenu bila preselila. Dvije godine poslije toga umire mu otac, a potom i sestra, ostavljajući za sobom djevojčicu za koju će se zajednički brinuti i odgajati je Flaubert i njegova majka. Nakon
revolucionarne 1848. godine polazi na putovanje po Bliskom istoku, te Italiji i Grčkoj. Po povratku počinje s pisanjem Gospođe Bovary, pisanjem koje će trajati 56 mjeseci. Zatim slijede ostala djela: Salambo (1862.), Sentimentalni odgoj (1869.), Iskušenje sv. Antuna (1874.), Tri priče (1877.)te Bouvard i Pécuchet (postumno, 1881.). Moždani udar od kojeg će nekoliko sati kasnije umrijeti zadesio je Flauberta 8. svibnja 1880.

PREUZIMANJE: nakon odabira željenog formata otvorit će se Mega stranica na kojoj pritisneš download i to je to 🙂

.PDF .EPUB .MOBI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *